Kredietcrisis in Verenigde Staten raakt ook Chinese banken

De Bank of China heeft in het derde kwartaal 225 miljoen euro opzij moeten zetten in verband met de kredietcrisis in de VS. De Chinese bank maakte dat vanochtend bekend bij de presentatie van de resultaten over de eerste negen maanden van dit jaar.

De voorziening in het derde kwartaal had onder meer betrekking op obligaties die zijn afgedekt met hypotheken in de zogenoemde subprimesector, de onderkant van de Amerikaanse hypotheekmarkt.

De Bank of China maakte in augustus al bekend dat er voor 9,7 miljard dollar (7,2 miljard euro) belegd was in Amerikaanse hypotheekobligaties. Een deel daarvan betrof subprimehypotheken. Op de beurs van Hongkong daalde de koers van Bank of China daarop met 8,1 procent.

Naast de Bank of China meldden destijds nog twee Aziatische banken het slachtoffer te zijn geworden van de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt. Ook de Industrial & Commercial Bank of China zit voor ruim 1,2 miljard dollar in de risicovolle hypotheken. Aangenomen werd dat Aziatische banken hun vingers niet wilden branden aan subprimehypotheken. Aziatische financiële instellingen zijn voorzichtig geworden na de Aziëcrisis van tien jaar geleden.

Bank of China zag ondanks de afwaardering de nettowinst met 40 procent stijgen naar 45,5 miljard yuan (4,2 miljard euro). Die winst kwam vooral tot stand dankzij een goede gang van zaken op de thuismarkt. In het derde kwartaal groeide de Chinese economie 11,5 procent. Chinese banken groeiden ondanks de kredietcrisis fors door, Bank of China met 18 procent.