Kirchner wint in Argentinië

Met bijna twee keer zo veel stemmen als haar belager heeft Cristina Fernández de Kirchner gisteren de presidentsverkiezingen van Argentinië gewonnen. Volgens de voorlopige uitslag heeft circa 44 procent van de Argentijnen op de 54-jarige echtgenote van de huidige president Néstor Kirchner gestemd. Elisa Carrió komt uit op 23 procent. Het is de eerste keer dat de Argentijnen een vrouw kiezen als president. In buurland Chili werd in 2005 medicus Michelle Bachelet (56) gekozen tot politiek leider. De verkiezing van Cristina is het sluitstuk van de saaiste campagne die de Argentijnen meemaakten sinds het herstel van de democratie in 1983. De kandidate weigerde deel te nemen aan debatten en gaf geen persconferenties. Volgens analisten dankt ze haar overwinning grotendeels aan het feit dat haar echtgenoot het economische herstel van Argentinië wist af te dwingen. Op 10 december neemt Cristina de macht over van Néstor. (NRC)