Kamerleden verdeeld over Guantánamo

Den Haag. De Tweede Kamerleden die vorige week een bezoek aan Guantánamo Bay hebben gebracht, zijn sterk verdeeld over de wenselijkheid van de Amerikaanse marinebasis in Cuba. Daar worden verdachten van terrorisme vastgehouden. De meningen liepen uiteen van ”een promotour van het Pentagon” (GroenLinks) tot ”het ziet er spic en span uit” (VVD). Geert Wilders (PVV) vindt dat Nederland behoefte heeft aan een eigen Guantánamo Bay. ”Ik heb al eerder gepleit voor een vorm van administratieve detentie voor mensen die nog niet over de grens van het strafrecht heen zijn, maar over wie inlichtingendiensten wel al belastende informatie hebben.” Joël Voordewind (ChristenUnie) zegt dat hij sinds het bezoek aan Guantánamo ”meer begrip” heeft gekregen voor de ”internationale dimensie. De VS slepen voor de rest van de wereld de kastanjes uit het vuur.”