Justitie Israël blokkeert afsnijden stroom Gaza

Het Israëlische Openbaar Ministerie heeft gisteren de voorgenomen afsluiting van de elektriciteit naar de Gazastrook voorlopig geblokkeerd. Volgens het OM moet eerst gekeken worden naar de humanitaire gevolgen van de maatregel voordat deze wordt genomen. Andere geplande sancties zijn wel door het OM goedgekeurd.

Israël is zondag begonnen met het verscherpen van de economische sancties tegen de Gazastrook. De levering van benzine en dieselolie aan het gebied werd gereduceerd. De onderbreking van de stroomvoorziening staat ook op het programma. Israël levert zo’n 60 procent van de stroom aan de Gazastrook.

Openbaar aanklager Menachem Mazuz zei dat het plan nauwkeurig onderzocht moet worden om te kijken welke risico’s het afsluiten van de stroom met zich meebrengt voor de burgers. Het Israëlische Hooggerechtshof heeft ondertussen de regering opgedragen met juridische argumenten te komen voor de aangekondigde economische sancties tegen de Gazastrook.

De Verenigde Naties hebben scherpe kritiek geuit op de nieuwe sancties. Secretaris-generaal Ban Ki-moon noemde het straffen van de gehele bevolking onacceptabel. Ook de Europese Unie waarschuwt dat de nieuwe sancties een „collectieve straf” zijn voor de 1,5 miljoen inwoners van het volledig door het Israëlische leger omsingelde gebied. „We begrijpen het leed dat wordt veroorzaakt in Israël door de aanhoudende raketbeschietingen vanuit de Gazastrook”, zei Benita Ferrero-Waldner, de eurocommissaris voor Buitenlandse Betrekkingen in Jeruzalem.

Ze wees er echter op dat de nieuwe sancties „zeer ernstige gevolgen zullen hebben voor het leven van de lokale bevolking”. Volgens Ferrero-Waldner zullen de sancties de moslimfundamentalistische Hamas en andere extremistische groepen juist versterken. Hamas, dat in juni de macht greep in de Gazastrook na gevechten met Fatah, veroordeelde de „Israëlische chantage”.

Het besluit tot de sancties werd vorige maand genomen na aanhoudende raketaanvallen vanuit de Gazastrook. De Israëlische regering beschouwt de Gazastrook sindsdien als een „vijandige entiteit” omdat zij het Hamasbestuur verantwoordelijk houdt voor het de beschietingen, die voornamelijk worden uitgevoerd door de Islamitische Jihad en de Al-Aqsa Brigades. (AP, Reuters)