Israël levert nog stroom aan Gaza

De Israëlische procureur-generaal heeft gisteren besloten het regeringsplan te bevriezen om de levering van elektriciteit aan de Gazastrook te beperken als onderdeel van sancties tegen het door Hamas beheerste gebied. Volgens de procureur-generaal, Meni Mazuz, die tevens fungeert als juridisch adviseur van de regering, moet beter worden gekeken naar de humanitaire gevolgen voor de 1,5 miljoen Palestijnen in de Gazastrook.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon noemde de sancties, waaronder de beperking van brandstof, onacceptabel omdat een hele bevolking wordt gestraft. Israël zegt met behulp van de sancties beëindiging van de raketbeschietingen vanuit de Gazastrook op Israëlisch gebied te willen afdwingen. Ban drong er tegelijk bij de Palestijnen op aan de raketbeschietingen te beëindigen.

Zondag begon Israël met toepassing van de sancties door de levering van benzine en dieselolie met volgens Jeruzalem 5 tot 11 procent en volgens de Palestijnen 30 procent te beperken. Mazuz keurde de rest van de sanctiemaatregelen – inclusief de beperking van brandstofleveringen – goed. Maar het plan om de stroomvoorziening te verminderen, moet volgens hem beter worden doordacht. De Israëlische autoriteiten waren van plan na een raketinslag de levering van stroom 15 minuten te onderbreken, geleidelijk toenemend tot maximaal twee uur als de beschietingen voortduren. De Gazastrook is bijna volledig afhankelijk van stroom- en brandstofleveranties uit Israël.

Tijdens een korte Israëlische inval in de Gazastrook werden gisteren een Palestijnse burger, een Palestijnse militant en een Israëlische militair gedood. In een ander incident werd nog een militant gedood. Het Israëlische leger valt regelmatig in de Gazastrook binnen. (AP, Reuters)