Internet Weblog van de dag

Vlaams of Waals?

Taal. Hoe gaat het nu verder met België? Het beloofde een interessante avond te worden, gisteren in Ancienne Belgique in Brussel, blogt Jeroen van der Kris op weblog Brussel. „Honderd lezers van de Vlaamse krant De Standaard en evenzoveel van de Franstalige krant Le Soir discussieerden over de toekomt van hun land. Het Grote Noord-Zuid-debat, aldus de organisatoren. Bij de ingang van AB stonden voor aanvang twee rijen. De Vlamingen bleken allemaal vroeg gekomen en moesten daarom een tijdje wachten, de Franstaligen kwamen één voor één binnendruppelen. Ik had de collega’s van de De Standaard gevraagd of ik mocht komen kijken. Dus voegde ik me in de rij van de Vlamingen. „Bon soir, Goedenavond. Ga zitten, Installez-vous”, klonk het bij binnenkomst. In de zaal bleek er ook geen plek voor neutrale toeschouwers: alle Vlamingen aan één kant van de zaal, de Franstaligen ertegenover. Daartussen: Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van de De Standaard en Béatrice Delvaux van Le Soir. Zij leidden het debat. De belangrijkste regel: ieder moest zijn eigen taal spreken. Taal is niet het belangrijkste probleem in België, zei de Franstalige liberaal Louis Michel, die ik vorige week voor de krant interviewde. Maar vanavond ging het toch wel erg veel over taal.”

Lees het hele verhaal op:nrc.nl/brussel