Hersenen verliezen trek door leptine

Als het ‘hongerhormoon’ leptine wordt gegeven aan zeer dikke mensen die door een genetische afwijking dat hormoon niet aanmaken, wordt bij hen de normale (begerige) reactie van het brein uitgezet als zij naar plaatjes van iets smakelijks kijken. En die afwezigheid van de hersenreactie op lekker eten blijft bestaan zolang het hormoon wordt toegediend. De hersendelen die verantwoordelijk zijn voor zelfcontrole waren juist wel veel actiever. Het onderzoek is deze week gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences (online early edition).

Leptine is een natuurlijk hormoon dat honger en trek onderdrukt. De ontdekking van het hormoon in de jaren negentig was een sensatie omdat knaagdieren er veel minder door gingen eten en magerder werden. Bij mensen bleek de werking veel minder sterk. Sindsdien wordt gezocht naar de manier waarop het hormoon werkt bij mensen. Bij eerdere onderzoeken bleek al dat toediening van leptine wel goed werkt bij mensen die door een genetisch defect leptine niet van nature aanmaken (en vrijwel altijd overeten en moddervet zijn). Zij verliezen door leptine vaak wel vijftig procent van hun gewicht.

Door het nieuwe onderzoek is beter bekend wat de effecten van leptine zijn op de hersenen. Niet alleen de klassieke zelfcontrole-gebieden worden actief, maar ook het cerebellum. „Dat is nog een raadsel”, zegt onderzoekster Edythe London van de Universiteit van Californië. (Reuters)