Gekrakeel om brief aan Poetin

Moskou, 30 okt. - „Zeer geachte Vladimir Vladimiritsj, de Russische Akademie van Kunstenaars wendt zich nogmaals tot u met het verzoek om een volgende termijn op uw post te blijven. Dit is de wens van de gehele kunstenaarsgemeenschap van Rusland, bestaande uit ruim 65.000 schilders, acteurs, beeldhouwers, grafici, decorateurs en populaire artiesten.”

Op die dramatische toon richtte het bestuur van de Russische Academie van Kunstenaars, bestaande uit vooraanstaande personen als beeldhouwer Zorab Tsereteli en filmer Nikita Michalkov, zich op 16 oktober in een open brief in de krant Rossiiskaja Gazeta tot president Poetin om een derde termijn als president op zich te nemen. Poetin werd in de brief bedankt voor zijn steun aan de „de vaderlandse kunsten” en voor de stabiliteit en vooruitgang die hij Rusland zou hebben gebracht. Nu blijkt dat het bestuur lang niet namens alle Russische kunstenaars sprak, want de brief veroorzaakte een storm van kritiek in de Russische kunstwereld die afgelopen dagen in de media naar buiten kwam. Voorman in die kritiek is de beroemde Petersburgse acteur Aleksej Devotsjenko, die ook lid is van Garry Kasparovs Verenigd Burger Front. „Begrijpen jullie niet dat het een teken van lafheid is en van de wens om bij het conservatieve kamp te willen horen, door niet uit eigen naam een beroep te doen op de edele meester, maar uit naam van een willekeurige ‘artistieke gemeenschap van Rusland’?” schrijft hij in zijn reactie aan het bestuur van de kunstenaarsacademie. Devotsjenko wordt gesteund door 53 kunstenaars geleid door literatuurhistoricus Marietta Tsjoedakova. Zij zei zondag op de radiozender Echo Moskvy het een grote vernedering te vinden dat de kunstenaars Poetin opriepen om in te gaan tegen de grondwet, die een derde termijn verbiedt.

Vaag is nu of de brief van de Academie op verzoek van de overheid is geschreven of dat het bestuur op eigen houtje handelde. Tsereteli geldt in Rusland als de ‘staatsbeeldhouwer’ en Michalkov maakte onlangs voor de staatstelevisie een documentaire waarin Poetin werd neergezet als een heilige.