Europese staalindustrie wil heffing op Chinese import

Arbeiders transporteren rollen staaldraad op een markt in Shenyang, in het noordoosten van China. Foto Reuters Workers transport steel wires at a steel market in Shenyang, northeast China's Liaoning province, October 30, 2007. European steelmakers asked the European Commission on Monday to impose anti-dumping duties on imported steel from China, South Korea and Taiwan, launching what could be a major trade battle. REUTERS/Stringer (CHINA) CHINA OUT REUTERS

De Europese staalindustrie heeft een klacht ingediend tegen de dumping van staal uit China en de Europese Commissie gevraagd om de importheffingen op Chinees staal met 40 procent te verhogen.

Volgens Gordan Moffat, directeur van Eurofer, de Federatie van de Europese staalindustrie, is de productie van China „buiten alle proporties”. Overleg met de Chinese regering tot beperking van de exporten heeft tot niets geleid.

„Er is een reusachtige toename in het tonnage geïmporteerd staal uit China van vrijwel niets voor 2004 tot 12 miljoen ton vorig jaar”, aldus Moffat. Volgens Eurofer dumpen de Chinese producenten staal met prijzen 25 tot 30 procent onder de Europese marktprijs. Als gevolg hiervan is sprake van een „aanzienlijk verlies van marktaandeel” voor de Europese staalindustrie. Sinds het begin van dit jaar is de staalimport uit China met 137 procent toegenomen.

De „economisch irrationele groei” van de Chinese staalproductie is volgens Eurofer een gevolg van „perverse staatsinterventie”. De Chinezen produceren veel meer staal dan ze op hun eigen markt kunnen afzetten. De overschotten worden geëxporteerd.

Volgens Eurofer staan duizenden banen in de Europese staalindustrie op het spel. De Europese staalindustrie heeft de Commissie gevraagd om antidumpingtarieven van 40 procent op geïmporteerd staal uit China. Op zijn vroegst kunnen de importheffingen in de loop van volgend jaar worden opgelegd.

    • Roel Janssen