‘Een boerderette is mooier dan een kas’

Er zijn zeven idealen over mooi Nederland die aan revisie toe zijn, stelt het Ruimtelijk Planbureau in De Staat van de Ruimte. „Een nieuwe werkelijkheid vraagt soms om een vernieuwd ideaalbeeld.” Politici, beleidsmakers én burgers hangen achterhaalde idealen aan. Auteur is Wim Derksen, directeur van het planbureau en hoogleraar bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Je zou eerst eens, zegt Derksen, moeten bepalen wat het ‘eigene’ van het Nederlandse landschap precies is. „Geef een breed perspectief, durf als kabinet nou eens te zeggen wat het meest kenmerkende van Nederland is.” Zijn suggestie: zet het begrip ‘delta’ centraal.

De Rotterdamse wijk Oud-IJsselmonde, voortgekomen uit het dijkdorp IJsselmonde. Links A16 en Van Brienenoordbrug. Foto Bas Czerwinski 30-05-2002, Oud-IJsselmonde. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

Rectificatie / Gerectificeerd

Kunstmest

In het artikel ‘Een boerderette is mooier dan een kas’ (30 oktober, pagina 3) is in een citaat een woord weggevallen. Er staat: „Schakel boeren in als natuurbeheerder en laat ze meer kunstmest gebruiken.” Er had moeten staan: „Schakel boeren in als natuurbeheerder en laat ze geen kunstmest meer gebruiken.” Ook is vermeld dat ‘de echt rijken zich steeds meer terugtrekken in rijke buurten’. Dat gebeurt echter niet speciaal in gated communities, zoals er staat.