Doodstraf Nederlandse activist

De Nederlandse mensenrechtenactivist Abdullah Al Mansouri (62) uit Maastricht is door een Iraanse rechtbank ter dood veroordeeld. Zijn zoon heeft dat vernomen van een Syrische mensenrechtenorganisatie. Hij vreesde gisteren dat zijn vader binnen 48 uur zou worden geëxecuteerd.

Waarschijnlijk moet Al Mansouri eerst, zoals gebruikelijk in Iran, op televisie een gedwongen bekentenis afleggen.

Al Mansouri, een voormalig luitenant-generaal van het Iraanse leger, werd in mei 2006 opgepakt in Syrië en uitgeleverd aan Iran. Dat land ontvluchtte hij samen met zijn vrouw en vier kinderen in 1987. Sinds 1989 woont het gezin Al Mansouri in Maastricht. De activist kreeg in 2001 nog een koninklijke onderscheiding voor zijn inzet voor de mensenrechten.

Iran had Al Mansouri ter dood veroordeeld, omdat hij de voorzitter was van de Ahwaz Liberation Organisation, een organisatie die opkomt voor de Arabische inwoners van Iran. Met datzelfde doel ging Al Mansouri in 2006 naar Syrië: hij wilde een uit Iran gevluchte groep Ahwazi helpen die al jaren in Syrië zat en elders geen onderdak kon vinden.

Officiële instanties kunnen de berichten over Al Mansouri’s veroordeling vooralsnog niet bevestigen. De woordvoerster van de Maastrichtse afdeling van Amnesty International bestempelt de Syrische mensenrechtenorganisatie van wie het bericht afkomstig is wel als een ‘zeer betrouwbare bron’. Het ministerie van Buitenlandse Zaken en Gerard Spong, de advocaat van de familie Al Mansouri, kunnen het evenmin bevestigen.

PvdA, VVD en GroenLinks in de Tweede Kamer willen dat minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) de ambassadeur van Iran ter verantwoording roept. Vanmiddag zal Verhagen ingaan op de zaak.

Vader Al Mansouri adviseerde Amnesty International over mensenrechten in het Midden-Oosten. Ook was hij vrijwilliger bij een bejaardentehuis en actief lid van GroenLinks. Hij stelde zich kandidaat bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2002.