De vrouw van Will was geen lelijk misbaksel

De vrouw van Will was geen lelijk misbaksel de beste boeken van de week In Shakespeare’s Wife (Bloomsbury, €31,–) laat Germaine Greer de seksistische vooringenomenheid van andere biografen ten aanzien van Ann Hathaway achterwege, aldus Elsbeth Etty. ‘Een klassieke biografie is Shakespeare’s Wife niet, eerder een polemiek met wat Greer de ‘Bar-dolatristen’ noemt, idolate biografen van de bard die er in hun studies op los fantaseerden en de witte plekken in zijn leven opvulden met nogal willekeurige interpretaties van zijn werk. Over Shakespeare’s leven is weinig bekend en over dat van Anne Hathaway, de acht jaar oudere boerendochter met wie hij in 1582 op zijn 18de trouwde, nog minder. Het simpele feit dat Ann acht jaar ouder was dan Will en haar alleen dat niet zo beste bed naliet, heeft onderzoekers op het idee gebracht dat zij een misbaksel geweest moet zijn, met wie het verleide genie „moest” trouwen. In Shakespeare’s Wife, met op het omslag een vrouw zonder hoofd, betoont Greer zich even vooringenomen als de Bardolatristen, maar dan in omgekeerde zin. Zij is vóór Ann Hathaway en schetst een zo positief mogelijk beeld van haar. Om dat ideaalbeeld te kunnen onderbouwen, heeft ze serieuzer onderzoek verricht dan de misogyne Shakespeare-onderzoekers die van Ann een vrouw zonder hoofd maakten.’ Shakespeare's wife van Germaine Greer

In Shakespeare’s Wife (Bloomsbury, €31,–) laat Germaine Greer de seksistische vooringenomenheid van andere biografen ten aanzien van Ann Hathaway achterwege, aldus Elsbeth Etty. ‘Een klassieke biografie is Shakespeare’s Wife niet, eerder een polemiek met wat Greer de ‘Bar-dolatristen’ noemt, idolate biografen van de bard die er in hun studies op los fantaseerden en de witte plekken in zijn leven opvulden met nogal willekeurige interpretaties van zijn werk. Over Shakespeare’s leven is weinig bekend en over dat van Anne Hathaway, de acht jaar oudere boerendochter met wie hij in 1582 op zijn 18de trouwde, nog minder. Het simpele feit dat Ann acht jaar ouder was dan Will en haar alleen dat niet zo beste bed naliet, heeft onderzoekers op het idee gebracht dat zij een misbaksel geweest moet zijn, met wie het verleide genie „moest” trouwen. In Shakespeare’s Wife, met op het omslag een vrouw zonder hoofd, betoont Greer zich even vooringenomen als de Bardolatristen, maar dan in omgekeerde zin. Zij is vóór Ann Hathaway en schetst een zo positief mogelijk beeld van haar. Om dat ideaalbeeld te kunnen onderbouwen, heeft ze serieuzer onderzoek verricht dan de misogyne Shakespeare-onderzoekers die van Ann een vrouw zonder hoofd maakten.’