de beste dvd’s van de maand

Alfred's Hitchcock's North by Northwest

Dankzij de dvd heeft film eindelijk een heuse canon die voor iedereen gemakkelijk toegankelijk is. En het hoeft ook nog eens niet veel te kosten. Bonafide filmklassiekers, die in geen enkele verzameling mogen ontbreken, liggen tegenwoordig in de uitverkoopbak voor de prijs van een bioscoopkaartje.

Citizen Kane, Orson Welles

Indies Home Entertainement

Vaak uitgeroepen tot beste film aller tijden, vanwege de expressionistische cameravoering en belichting, het vernieuwende scenario opgebouwd rond flash backs en Welles’ sterke portret van een megalomane krantenmagnaat. Erbij een tweede disc met de documentaire The Battle Over Citizen Kane; in 1995 genomineerd voor een Oscar voor beste documentaire.

North by Northwest

Warner Bros

De Hitchcock-klassieker mag ook niet blijven liggen. Deze editie heeft een brandschone digitale bewerking van de film, audiocommentaar van scenarioschrijver Ernest Lehman en een documentaire over de ‘making of’, gepresenteerd door hoofdrolspeelster Eva Marie Saint. Gary Grants ironische stijl, in een verder koude thriller, blijft komisch en de slotscène op de kolossale presidentshoofden van Mount Rushmore is nog altijd spectaculair.

Blade Runner, The Directors Cut

Warner Home Video

Inmiddels is er alweer een nieuwe versie in première gegaan (The Final Cut) maar ook de vorige (The Directors Cut) van Ridley Scotts Blade Runner is geweldig. Deze poëtische, futuristische film noir is volgens Rutger Hauer in zijn zojuist verschenen autobiografie de kroon op zijn werk: „De beste film waar ik tot nu toe in gespeeld heb.” Hij speelt een geblondeerde robot die (vreemde) gevoelens ontwikkelt.

The Passenger

Sony Pictures Classics

Hoogtepunt in de carrière van Jack Nicholson, volgens de filmster zelf, was zijn rol als journalist, die tijdens een reis door Afrika een andere identiteit aanneemt in The Passenger, van de betreurde Italiaanse meester Michelangelo Antonioni. Deze editie, met audiocommentaar van Nicholson, is net verschenen, maar nu al in de ramsj.

House of Sand and Fog DreamWorks

Het internationale debuut van de Oekraïense regisseur Vadim Perelman. Ben Kingsley speelt een van zijn grootste rollen, als een Iraanse kolonel die is gestrand in de Verenigde Staten en met zijn gezin wanhopig probeert het hoofd boven water te houden. Een modern verhaal met de zeggingskracht van een klassieke tragedie.