Crostini met vijgen & gorgonzola

Vijgen hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht op me. Het tere fluwelen schilletje dat het bij de lichtste beroering al begeeft. Die explosie van vurig robijnrood vruchtvlees wanneer je er een openscheurt. Dat bijna weeïge, duizend-en-een-nacht-gelijke parfum. Als ik ze zie liggen, móet ik ze kopen.

Om er een voorgerechtje van te maken. Ze doormidden te snijden en op een grote schaal te leggen met een paar plakken serranoham ernaast, en ze vervolgens te begieten met een fijn straaltje olijfolie en te bestrooien met een paar slagen uit de pepermolen.

Of om er een salade van te maken door ze in stukken gescheurd over een melange van frisee en radicchio te verdelen. Leg er brokken buffelmozzarella tussen en besprenkel alles met een dressing van groene olijfolie en een mooie gerijpte azijn.

Of om crostini van te maken:

Besprenkel het brood aan beide kanten met olijfolie en rooster het in een grillpan krokant. Halveer twee vijgen, lepel er het vruchtvlees uit en prak dit tot moes. Snijd de andere vijg in parten. Halveer het brood. Spreid de vijgenmoes erover uit. Beleg de crostini met vijgenpartjes en verbrokkelde gorgonzola. Steek er een paar blaadjes selderij tussen, besprenkel alles met een beetje olijfolie, een druppeltje balsamicoazijn en maal er zwarte peper over.