Commissie voor landrechten India

Ruim 25.000 arme Indiërs hebben gisteren in New Delhi maatregelen geëist tegen de groeiende welvaartskloof. De regering kwam hen tegemoet door de aankondiging van een commissie die onder leiding van premier Manmohan Singh de landrechten van kleine boeren en landlozen moet verbeteren.

De demonstranten – een mengeling van kastelozen, tribale mensen en boeren die moeten wijken voor nieuwe industrieterreinen – waren een maand geleden vanuit de stad Gwalior te voet vertrokken naar New Delhi. De politie hield hen gisteren tegen toen zij wilden demonstreren voor het parlementsgebouw, en sloot hen later in toen zij neerstreken op een festivalterrein. Tot echte ongeregeldheden kwam het echter niet.

De regering heeft toegezegd dat de helft van het aantal zetels in de commissie gereserveerd zal worden voor de belanghebbenden. Verdere details zijn onbekend.

„De Sensex [de Indiase beurs, die gisteren op recordhoogte sloot, red.] stijgt elke dag, maar de gewone mensen profiteren daar niet van”, zei een van de demonstrantenleiders gisteren. 70 procent van de ruim 1,1 miljard Indiërs is afhankelijk van de landbouw. Volgens de Wereldbank leven ruim 320 miljoen inwoners onder de armoedegrens. (AP, Reuters)