‘Chaos op vliegvelden Frankrijk bijna voorbij’

Air France verwacht dat vandaag 90 procent van de vluchten weer wordt uitgevoerd. Dit zei bestuursvoorzitter Jean-Cyril Spinetta van de Franse luchtvaartmaatschappij. Gisteren ondervond het vliegverkeer in Frankrijk voor de vijfde achtereenvolgende dag hinder van een staking door cabinepersoneel bij Air France.

KLM, een dochteronderneming van een holding met Air France, zegt nauwelijks last te hebben van de Franse staking.

De stewards en stewardessen bij Air France staken sinds donderdag om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen. Volgens de vakbonden doet ongeveer driekwart van de 15.000 cabinemedewerkers mee. De bonden verwierpen zaterdag een voorstel van de directie van Air France en weigerden terug te keren naar de onderhandelingstafel, tenzij er een beter bod komt. Ook een oproep van de minister van Transport, zondag, om het overleg te hervatten, legden de bonden naast zich neer.

Air France zei te verwachten dat 90 procent van de langeafstandsvluchten weer zal worden uitgevoerd. Thierry Haas, bestuurder van een van de bonden, de CFTC, bevestigde dat het personeel bereid is vandaag weer aan het werk te gaan, vooruitlopend op nieuwe onderhandelingen.

De staking leidde op de Franse luchthavens tot lange rijen wachtende passagiers. Volgens Air France viel ten minste 30 procent van de vluchten uit, vooral naar verre bestemmingen. In Frankrijk begon in het weekeinde de herfstvakantie op de scholen. Veel gezinnen hadden een reis geboekt, maar keerden onverrichter zake naar huis. Air France heeft toegezegd reizigers voor wie geen alternatieve verbinding wordt gevonden schadeloos te stellen.

KLM is sinds de fusie in 2004 een dochterbedrijf van de Franse holding Air France-KLM, maar KLM bepaalt zelf haar arbeidsvoorwaarden.