Brazilië wil met WK voetbal de ramp van ’50 verbannen

Brazilië maakt zich op voor de organisatie van het WK voetbal in 2014. Het land wil dan revanche voor de verloren finale van 1950.

„Elke plaats heeft zijn onherstelbare nationale ramp, zoiets als Hiroshima. Onze catastrofe, ons Hiroshima, was de nederlaag tegen Uruguay in 1950”, zo vat de schrijver en voetballiefhebber Nelson Rodrigues de enige WK-finale die ooit in Brazilië werd gespeeld samen. Het grootste land van Zuid-Amerika krijgt van de FIFA in 2014 eindelijk de kans om sportieve revanche te nemen voor de 2-1 nederlaag die de geschiedenis in ging als Maracanaço. In hetzelfde Maracaña Stadion van Rio de Janeiro hopen de Brazilianen dan voor de ogen van hun eigen publiek een nieuwe wereldtitel te veroveren waarmee een einde komt aan ‘de nachtmerrie’ die nu meer dan een halve eeuw duurt.

Brazilië is met afstand de meest succesvolle voetbalnatie ter wereld. Het land bracht met Edson Arantes do Nascimento – beter bekend als Pelé – de beste speler aller tijden voort en werd vijf keer wereldkampioen. Als het echter gaat om het organiseren van een WK staat het land in de schaduw van Duitsland, Italië, Frankrijk en Mexico. Landen die het grootste sportevenement ter wereld al twee keer binnen hun landsgrenzen mochten begroeten. Als er vanmiddag bij de FIFA-bijeenkomst in Zürich niet iets volkomen onverwachts is gebeurd, schaart Brazilië zich ook in dat rijtje.

De Brazilianen krijgen het WK toegewezen op basis van een rotatiesysteem. Begin 2003 kondigde de FIFA al aan dat het kampioenschap van 2014 naar Zuid-Amerika zou gaan. Kort daarop steunden de verschillende voetbalbonden in Zuid-Amerika massaal de kandidatuur van Brazilië als een eerbetoon aan de prestaties van de Seleção. In december 2006 stelde het land zich officieel kandidaat. Een paar dagen later volgde de kandidatuur van Colombia, maar een paar maanden later werd dit bid weer ingetrokken. Venezuela probeerde na het succesvol georganiseerde toernooi om de Copa America nog de concurrentie aan te gaan, maar de inschrijving was toen al gesloten. Tot teleurstelling van de FIFA bleef er zo slechts één kandidaat over.

Voordat Brazilië het WK toegewezen kreeg, maakte FIFA-voorzitter Sepp Blatter gisteren bekend dat het rotatiesysteem weer zal worden afgeschaft. In de ogen van de Zwitser moet namelijk ook het binnenhalen van het WK een interessante comepetitie zijn. Australië, Engeland, China, de Verenigde Staten en Nederland in samenwerking met België hebben al interesse getoond in ‘2018’. De komende tijd zal duidelijk moeten worden aan welke eisen de kandidaten dan precies zullen moeten voldoen.

Brazilië wil de komende jaren aantonen dat het land ondanks de veiligheidsproblemen, het gebrek aan een goede infrastructuur en het ontbreken van moderne stadions in staat is om het WK tot een succes te maken. Blatter heeft eerder al aangekondigd dat er twaalf nieuwe stadions gebouwd zullen moeten worden. Dit jaar maakte Rio de Janeiro een goede beurt met de wijze waarop de Pan-Amerikaanse Spelen werden georganiseerd. De stad is ook kandidaat voor de Olympische Spelen van 2016.

Brazilië wilde in 1942 het WK binnenhalen, maar de plannen werden gedwarsboomd door de Tweede Wereldoorlog. Acht jaar later kreeg het land de unanieme steun en bouwde met het Maracaña het grootste stadion ter wereld. Nadat Colombia de organisatie van 1986 terug moest geven was Brazilië even in de race, maar kreeg Mexico het toernooi. Onder toeziend oog van Luiz Inácio da Silva kreeg Brasil vandaag een tweede WK toegewezen. De president was op 16 juli 1950 vier jaar. Ook hij wil ‘de noodlottige dag’ uit zijn systeem verbannen.