Balletje balletje boem

Even bijpraten met de vaste Antillenkenner was er dit keer niet bij voor de fractievoorzitters die de afgelopen week de overzeese gebiedsdelen bezochten. „Kamerleden komen altijd eerst even bij mij langs”, mocht Joep van den Nieuwenhuyzen graag pochen als weer eens een Kamerdelegatie op de Antillen verbleef.

Hun vaste gastheer, een zakenman die als uitzondering niet alleen zijn bv’s op de tropische eilanden had onderbracht maar er ook zelf was neergestreken, zat nu in een Zwitserse cel. Verdacht van faillissementsfraude.

De actie van justitie lijkt slecht nieuws voor de schuldeisers van Van den Nieuwenhuyzen. Curator Louis Deterink van verschillende failliete RDM-bedrijven is al enige tijd met de voormalige bedrijvendokter in gesprek om te kijken of hij iets van de verloren gegane miljoenen terug kan halen. Deterink deed geen aangifte om de gesprekken niet te verstoren. Die dialoog lijkt ten einde.

Los van de curator was de Nederlandse staat ook bezig om via andere wegen geld te vorderen Van den Nieuwenhuyzen. Drie procedures heeft de overheid aangespannen. De vraag is of er nog iets te halen valt bij de man die nu geen zaken meer kan doen. Want hoe failliet zijn bv’s ook zijn, hij blijft spelen met vennootschappen die niet op zijn naam staan om bijvoorbeeld te beleggen in Chinees vastgoed.

Uit de massale inzet van rechercheurs bij de opsporingsdienst FIOD-ECD – zo’n zestig in de laatste twee jaar – lijkt de overheid er veel aan gelegen om Van den Nieuwenhuyzen niet alleen achter de tralies te krijgen maar daar ook te houden. Al is het maar als waarschuwing voor iedereen die denkt via vennootschappen in obscure oorden geld weg te kunnen sluizen. Niet alleen om – legitiem – belastingvoordelen te behalen, maar ook om ongeoorloofde praktijken onzichtbaar te maken.

Van den Nieuwenhuyzen is zeker niet de enige. Zo is bij beleggingsadviseur René van den Berg nooit al het zoekgeraakte geld van gedupeerde beleggers teruggevonden. Vastgoedbazen met criminele connecties zijn specialist in het onherkenbaar wegsluizen van gelden.

Van den Nieuwenhuyzen geldt als meester in dit balletje-balletje-spel, waarbij in een netwerk van bedrijven geld zo snel heen en weer geschoven wordt dat uiteindelijk niemand meer kan volgen waar het geld gebleven is.

Voor het Openbaar Ministerie is het een waagstuk. Bij een rechtszaak tegen Van den Nieuwenhuyzen staan de camera’s te zoemen. Een nieuwe mislukking in een grote fraudezaak kan het OM zich niet veroorloven. Zeker niet omdat Joep bij weer een mislukte vervolging niet zal nalaten zijn Begaclaim te laten volgen door een RDM-claim.

Daan van Lent