Actie China tegen slechte producten

In een campagne tegen inferieure producten heeft de Chinese overheid 774 mensen gearresteerd gedurende de afgelopen twee maanden. Dit heeft de General Administration for Quality Supervision, Inspection and Quarantine (AQSIQ) gisteren meegedeeld.

De arrestaties waren het uitvloeisel, aldus AQSIQ, van 626 onderzoeken in het hele land, van augustus tot half oktober naar de productie van, of handel in inferieure of nagemaakte medicijnen, voedingsartikelen en landbouwproducten. „Achter elkaar door hebben de autoriteiten grootschalige operaties ontmaskerd en beëindigd, een groot aantal centra van illegale activiteiten gesloten, en daarmee effectief uitgehaald naar criminelen en hen afgeschrikt”, aldus AQSIQ. Specifieke informatie over de onderzochte activiteiten en gesloten bedrijven heeft AQSIQ echter niet gegeven.

Inferieure, soms zelfs giftige Chinese consumentenproducten hebben het afgelopen jaar voor veel ophef gezorgd. In een van de ergste gevallen zijn in Midden-Amerika mensen overleden wegens giftige medicijnen. Speelgoedproducent Mattel heeft miljoenen stuks speelgoed uit winkels teruggehaald vanwege giftig lood. De helft van de consumentenproducten (uitgezonderd voedsel) die in de EU vorig jaar aan de grens zijn tegengehouden kwam uit China – vooral speelgoed.

In augustus presenteerde de Chinese regering een campagne voor kwaliteitscontrole die vier maanden in beslag moet nemen. De leiding ligt op regeringsniveau. De actie wordt dan ook gezien als poging van de overheid om de wereld te overtuigen van de inspanningen die ze levert om alle zorgen wereldwijd weg te nemen. De snelle economische expansie van China wordt vooral gedragen door grootschalige export.

De campagne heeft al geresulteerd in innovatief gebruik van streepjescodes, maakte onderminister Gao Hongbin (Landbouw) gisteren bekend. Via een code op meervallen, een veel gekweekte vis, kunnen Chinese consumenten tegenwoordig de oorsprong van hun vis traceren. „Je kan opbellen en onmiddellijk uitvinden waar je vis is gekweekt en welke middelen, zoals pesticiden, mogelijk zijn gebruikt”, aldus Gao.

Dankzij dit soort technologie zal het toezicht op producten verbeteren, stelde Gao. Desalniettemin, zei hij, zal het succes van de campagne vooral afhangen van de bereidwilligheid van lagere functionarissen om mee te werken. (AP)