‘ABN Amro heeft iets te verbergen’

Ongebruikelijk in Nederland, en al helemaal voor de bank zelf.

De bijzondere aandeelhoudersvergadering van ABN Amro donderdag is besloten. De bijeenkomst is alleen toegankelijk voor de weinige aandeelhouders die de bank nog heeft, de media mag niet naar binnen.

De bank stelt dat de vergadering niet nieuwswaardig is. „We zijn snel klaar”, aldus de woordvoerder. Op de agenda van de laatste vergadering van ABN als onafhankelijke entiteit – de bank is immers overgenomen door het consortium – staat het aftreden van topman Rijkman Groenink en een aantal commissarissen en de benoeming van nieuwe managers. Het trio van Fortis, Santander en Royal Bank of Scotland heeft het overgrote deel van de aandelen.

Er zullen wel ‘gewone’ aandeelhouders zijn op de bijeenkomst in het ABN Amro hoofdkwartier, zoals de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). „Blijkbaar hebben ze iets te verbergen”, zei Jan Maarten Slagter, directeur van de VEB, vanmorgen. Het nut van de beslotenheid stelt Slagter ter discussie. „Je houdt toch niet geheim wat er wordt besproken, dan kan je beter de communicatie zelf proberen te controleren.” Slagter zal tijdens de bijeenkomst vragen stellen over de de vertrekregeling van Groenink.

ABN Amro heeft nog altijd een beursnotering en het is goed gebruik in Nederland dat genoteerde bedrijven buitenstaanders op de vergadering toelaten. Niet dat dit verplicht is. Volgens de wet mag een bedrijf zelf kiezen.

Met de stap zet de bank zichzelf in een rijtje met bedrijven als projectontwikkelaar AM en modehuis Gucci. Ook hier mocht enkele jaren geleden alleen de aandeelhouder naar binnen. Helemaal bont maakt Hunter Douglas het. De producent van onder meer Luxaflex laat de media niet toe, maar vraagt bovendien van de eigen beleggers om ieder jaar helemaal naar Curaçao te komen voor de vergadering.

De beslotenheid is niet alleen ongebruikelijk voor Nederland, maar zeker ook voor ABN Amro.

    • Heleen de Graaf