Zestig doden bij strijd in Pakistan

Het Pakistaanse leger heeft de afgelopen nacht ongeveer zestig militanten gedood in de Swat-vallei, waar sinds vorige week hevig gevochten wordt. Vanmorgen zijn het leger en de opstandige Talibaan-aanhangers in de vallei een tijdelijk staakt-het-vuren overeengekomen om de doden en gewonden te verzamelen.

De Swat-vallei ligt in de North-West Frontier Province, nabij de semi-autonome tribale grensgebieden met Afghanistan, waar het geweld tussen moslimextremistische opstandelingen en het leger is opgelaaid na de ontzetting van de Rode Moskee in Islamabad, afgelopen juli. Sinds het begin van het jaar probeerden extremisten uit de grensregio en omliggende gebieden vanuit de moskee met geweld een streng-islamitische levenswijze op te leggen aan gematigde moslims in de hoofdstad.

Vorige week stuurde de regering 2.500 manschappen naar Swat om een einde te maken aan de invloed van de geestelijke Maulana Fazlullah, leider van de in 2002 verboden Beweging voor de Handhaving van het Islamitisch Recht (Tehrik Nifaz-e-Sharia Mohammedi, TNSM). Fazlullah, ook bekend als Mullah Radio, had een illegaal radiostation opgericht waarop hij opriep tot een jihad tegen de regering van president Musharraf, die onder druk staat van het Westen om het moslimextremisme in de grensregio te bestrijden. De mogelijkheid van een machtsdeling met de gematigde oud-premier Benazir Bhutto, die van terreurbestrijding een speerpunt in haar verkiezingscampagne gaat maken, strijkt de extremisten in de tribale gebieden verder tegen de haren in.

Afgelopen donderdag werden in de vallei negentien paramilitairen gedood bij een zelfmoordaanslag, waarop het leger vrijdag een aanval begon op Fazlullahs hoofdkwartier, een madrassa (koranschool) in het dorp Imam Derai. Dit leidde tot de ontvoering van en moord op dertien militairen, politieagenten en burgers. Zes van de slachtoffers werden onthoofd.

Volgens legerwoordvoerder generaal-majoor Waheed Arshad zijn er bij de gevechten van vannacht geen veiligheidstroepen gedood. Ooggetuigen melden daarentegen zeker negen omgekomen paramilitairen.

Bij de bestorming van de Rode Moskee en de daarop volgende gevechten in het grensgebied Noord-Waziristan en de Swat-vallei zijn tot nu toe ruim duizend doden gevallen. (AP, Reuters)