Zelfs Giuliani dol op wereldkampioen Red Sox

Boston Red Sox wonnen vannacht de World Series. Amerika speculeert over het begin van een nieuwe honkbaldynastie.

Rudy Giuliani is sinds kort een Red Sox fan. De Republikeinse presidentskandidaat en voormalige burgemeester van New York heeft de Yankees even ingeruild voor het honkbalteam uit Boston dat vannacht (Nederlandse tijd) de World Series won. Schaamteloos opportunisme? Het is maar hoe je het bekijkt. Giuliani houdt van winnaars. Tot voor kort waren de Yankees het beste honkbalteam van Amerika. Sinds 2004 is die rol overgenomen door de club uit Boston. In de finale (best-of-seven) van het landskampioenschap rolden de Red Sox de Colorado Rockies op met 4-0.

De vierde en laatste wedstrijd tegen de Rockies werd vannacht door de Sox gewonnen met 4-3. Het duel was vooral memorabel omdat twee werpers die tot voor kort doodziek waren tegen elkaar in het strijdperk traden. Jon Lester, een voormalige kankerpatiënt, versloeg Aaron Cook, die drie jaar geleden kampte met bloedpropjes in zijn longen. Voor deze wedstrijd in de World Series had hij anderhalve maand geblesseerd aan de kant gezeten. Cook, één van de vele zelfverklaarde christenen bij de Rockies, ziet zijn ziekte en blessure als een test van God. Voor zijn optreden citeerde hij uit de Bijbel: „Beschouw het als pure vreugde, mijn broeder, wanneer u vele beproevingen moet doorstaan.” Cook wierp beter dan zijn voorgangers van de Rockies, maar ook hij moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in de Red Sox.

Niet alleen Giuliani kan tevreden terugkijken, omdat hij als politicus en sportkenner bijtijds heeft ingezien dat deze Red Sox de klasse en uitstraling van ware kampioenen hebben. De leiding van de honkbalbond en televisiezender FOX, die de World Series uitzond, halen ongetwijfeld ook opgelucht adem. De Red Sox, het populairste sportteam van Amerika, zijn goed voor de kijkcijfers. En het is voor de toekomst van het honkbal beter dat zij hebben gewonnen, een team met tot de verbeelding sprekende spelers, dan de anonieme Rockies. Het team uit Denver baarde alleen opzien door een opmerkelijke reeks overwinningen, 21 van de laatste 22 wedstrijden voor de start van de World Series.

Spannend was de honkbalfinale dit jaar niet. Daarvoor was het klasseverschil tussen beide teams te groot. De startende werpers van de Red Sox (Josh Beckett, Kurt Schilling, Daisuke Matsuzaka, Jon Lester) waren veel beter dan de pitchers van de Rockies. Volgens speler Kevin Youkilis van de Red Sox vormde dat het verschil: „Werpen is de dragende factor.”

Ook in aanvallend opzicht was het team uit Boston sterker en evenwichtiger dan de club uit Denver. Niet de sterren David Ortiz en Manny Ramírez schitterden, maar waterdragers en nieuwelingen. In de laatste wedstrijd sloeg Mike Lowell een beslissende homerun. Hij werd uitgeroepen tot beste speler van de finale. In de wedstrijden daarvoor speelden de jongeren Dustin Pedroia en Jacoby Ellsbury een belangrijke rol. Pedroia is een karakterspeler. Ellsbury, de eerste Navajo Indiaan in de hoogste divisie van het Amerikaanse honkbal, is flitsend snel als honkloper. Ellsbury, die in de World Series veteraan Coco Crisp (vernoemd naar mierzoete chocolade cornflakes) uit het team speelde, wordt waarschijnlijk uitgeroepen tot nieuweling van het jaar.

Trainer Terry Francona was na afloop vol lof over zijn ‘jonkies’: „Je ziet dat de veteranen zich gedragen als kleine kinderen, en dan zie je dat de jonge spelers zich als veteranen beginnen te gedragen.” Francona kampt voor het volgende seizoen met een luxeprobleem: hij heeft te veel goede spelers. Wellicht zal hij één of meer sterren moeten opofferen om Ellsbury en Pedroia binnen boord te houden.

Maar nogmaals, dat is een luxeprobleem. Voorlopig zijn de andere clubs jaloers op de Red Sox, de enige vereniging die in het eerste decennium van de 21ste eeuw twee keer landskampioen is geworden. Amerikaanse sportjournalisten vragen zich na de overwinning van vannacht af hoe goed de Red Sox werkelijk zijn. Hebben ze het in zich om een dynastie te worden, zoals de Yankees, die tussen 1996 en 2000 vier keer landskampioen werden?

Spelers en trainer wilden vannacht nog niet op de verre toekomst vooruitlopen. Hun gedachten bleven steken bij de terugkeer naar Boston en het feest dat daar zal losbarsten. Red Sox Nation rules. Zo heeft honkbalminnend Amerika aan het eind van het seizoen toch nog een feel-good-verhaal om zich aan te warmen, in een jaar dat werd beheerst door het nieuwe homerun record van Barry Bonds, wegens testosterongebruik de meest gehate sportman van Amerika.