Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Waterkers- mosselsoep

1 kilo mosselen 1 zakje of bosje waterkers 2 preien 1 pruimtomaat 1 knoflookteen 1/2 l visbouillon 300 ml droge witte wijn 2 eidooiers 125 ml crème fraîche 50 g boter 1 theel. kerriepoeder 2 eetl. fijngehakte platte peterselie

In Frankrijk kocht ik in een van de grote walhallasupermarkten een kleine blikje gevuld met fumet de poisson, pour sauces et cuissons. Een lepeltje van dit handige maggipoeder toegevoegd aan kookwater voor bijvoorbeeld pasta, waaraan in een later stadium vis wordt toegevoegd, pept de smaak van het gerecht op. Onder het plastic dekseltje waarmee je het potje kunt afsluiten zit een klein foldertje met recepten voor onder andere rog met kappertjes en zalm met fondue van prei.

Bereiding van de waterkers-mosselsoep voor 4-6 personen: controleer de mosselen. Gooi kapotte mosselen en mosselen die na een tik open blijven staan weg. Verwijder de harige stelen bij de waterkers. Snijd de waterkers klein. Bewaar enkele mooie blaadjes voor de garnering van de soep.

Snijd de preien in dunne ringen. Snijd de ontvelde pruimtomaat in kleine blokjes. Kook de mosselen in een bodempje water en de witte wijn een minuut of vijf. Schud de mosselen tijdens het koken om. Draai het vuur uit als alle mosselen openstaan. Giet de inhoud van de pan, mosselen en kookvocht, door een fijne zeef in een kom.

Haal de mosselen uit de schelpen. Verhit de boter in de pan en fruit de preiringen met de uitgeperste knoflookteen zacht en glazig. Giet het mosselkookvocht en de visbouillon, uit een pot of gemaakt van een tablet of poeder, in de pan. Breng aan de kook en roer de gesneden waterkers en de kerrie erdoor. Laat ongeveer 5 minuten zachtjes koken. Pureer de soep met een staafmixer. Klop de eidooiers los in een kom en klop er met een garde of mixer wat hete soep door. Giet dit mengsel al roerend terug in de pan en laat de soep op een niet te hoog vuur binden.

Voeg de mosselen en stukjes tomaat aan de soep toe. Roer de crème fraîche erdoorheen. Schep de hete soep in diepe borden en bestrooi met een beetje peterselie. Leg enkele blaadjes waterkers op de soep.

Anne Scheepmaker

Morgen: Zuurkool met gerookte vis