Wat willen de macha’s?

De macha-politica is in opkomst in Latijns-Amerika.

Mannelijke politici worden gezien als corrupt. Maar hoe zullen de vrouwen het doen?

Als je kijkt naar de omvang van het grondgebied dan wordt Cristina Fernández de Kirchner de machtigste vrouw ter wereld. De 54-jarige aanstaande president van Argentinië gaat regeren over het achtste land van de planeet aarde. De Zuid-Amerikaanse natie telt 2.780.400 km2, exclusief de Falkland (Malvinas) eilanden.

Argentinië is een macho land. Traditioneel territorium van de gaucho’s. Maar de vrouwelijke politici zijn er in opmars – zoals in heel Latijns-Amerika.

Ook de politicus die na Cristina – advocate, senator en moeder van twee volwassen kinderen – de grootste aanhang heeft onder de bevolking, is een vrouw: de voormalige schoonheidskoningin Elisa Carrió.

En er zijn meer vooraanstaande vrouwelijke bestuurders in Argentinië. De traditioneel nogal conservatieve Argentijnse militairen hebben een vrouwelijke minister van defensie: Nilda Garré. In juni kozen de Argentijnen ook voor het eerst een vrouwelijke gouverneur. Fabiana Ríos regeert nu de meest zuidelijke provincie ter wereld, Vuurland.

Maar dat vrouwen het politieke heft in handen nemen, betekent niet dat die vrouwen een andere politieke agenda hebben dan de mannen. Cristina Kirchner bijvoorbeeld, noemt zichzelf nadrukkelijk geen feministe, zei ze in 2005 tegenover het weekblad Newsweek.

„Wegens een diepgewortelde rooms-katholieke overtuiging”, is Cristina Kirchner ook tegen legalisering van abortus. Datzelfde geldt ook voor Carrió.

En het geldt ook in andere Latijns- Amerikaanse landen waar vrouwen de macht overnemen. Zoals in buurland Chili, waar al ruim een jaar een andere socialiste regeert: Michelle Bachelet. Ook zij heeft nog nooit durven zeggen dat vrouwen het recht moeten krijgen om een ongewenste zwangerschap te beëindigen.

De enige vrouwelijke politicus die op dit terrein wellicht bereid zal zijn een baanbrekende mening te verkondigen, is de vrouw die genoemd wordt als mogelijke opvolger van de Braziliaanse president Lula: de huidige minister van toerisme Marta Suplicy, een seksuologe.

Een voorname verklaring voor de opmars van vrouwelijke politici in Latijns-Amerika schuilt in het gedrag van hun mannelijke collega’s. Voor veel Latijns-Amerikaanse politici is het heel gewoon om tijdens hun ambtstermijn de eigen zakken en die van de familie en vrienden zoveel mogelijk te spekken. Kiezers hebben het idee dat vrouwen eerlijker en transparanter zullen regeren. Vooral vrouwen denken dat – en die zijn in Latijns-Amerika in de meerderheid.

Of latina’s daadwerkelijk op een andere manier besturen, moet nog blijken. Enige scepsis is op zijn plaats. Cristina Kirchner bijvoorbeeld, heeft net zo’n autoritaire en confronterende reputatie als haar man. Volgens de grand old man van de Argentijnse politiek, ex-president Raúl Alfonsín (1983 - 1989), is Cristina ongeschikt als politiek leider. Ze is volgens hem „veel te opvliegend”.