Vriendelijk bod Macintosh op schoenwinkelketen Brantano

Het Nederlandse winkelketenbedrijf Macintosh (Scapino, Belcompany, Kwantum, Halfords) brengt begin december een bod van 158 miljoen euro uit op de Belgische schoenwinkelketen Brantano.

Brantano is zowel marktleider in België als buiten de steden in Groot-Brittannië. De keten telt 271 winkels, die winstgevend zijn. In de eerste zes maanden van dit jaar behaalde Brantano bij een omzet van 140 miljoen euro een bedrijfsresultaat van 6,9 miljoen euro.

Brantano is beursgenoteerd in Brussel, maar 56 procent van de aandelen is in bezit van twee nv’s. Die gaan akkoord met het aanstaande bod en zullen het aanbevelen bij de raad van bestuur van Brantano, zo hebben beide bedrijven laten weten.

De nv’s zijn van het zittende management en de eigenaren, de familie Brautigem. Macintosh biedt 55 euro per aandeel. Dat is een premie van 29 procent op de slotkoers van het aandeel Brantano van afgelopen vrijdag.

Beleggers reageerden vanochtend positief op de overname van Macintosh. De koers van het aandeel Macintosh, dat is genoteerd op de lokale markt, stond rond het middaguur op 25,33 euro. De stijging van 5,5 procent was de op een na sterkste van de Amsterdamse beurs.

Drie jaar geleden sneuvelde een poging van Brantano een keten op te zetten in Nederland. Volgens een woordvoerder van Macintosh gebeurde dat te snel, waardoor de locaties en grootte van de schoenwinkels onnauwkeurig werden bepaald.

Macintosh neemt Brantano over omdat dit binnen de strategie past om te groeien in de schoenensector. In Nederland is het bedrijf al marktleider met 420 winkels van onder namen als Scapino, Dolcis, Manfield en Invito. Bovendien ziet Macintosh een consolidatie op gang komen in de schoenwinkelmarkt en daaraan wil het bedrijf meedoen. Vorig jaar nam het bijvoorbeeld Scapino over. Na de integratie van Brantano is het waarschijnlijk dat nieuwe overnames in de schoenenbranche volgen, aldus de woordvoerder. Ook in woningdecoratie wil het bedrijf groeien via overnames.

Macintosh zet het bod door als eind december 85 procent van de uitstaande aandelen zijn aangemeld. Het bedrijf betaalt Brantano geheel met vreemd vermogen. Na de overname van Brantano zou de omzet van Macintosh, gerekend in cijfers van 2006, met eenderde toenemen tot 1,21 miljard euro.