‘Topman Merrill Lynch vertrekt’

Na recordverliezen door de hypotheekcrisis staat topman Stan O’Neal van de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch op het punt op te stappen.

Dit is door verschillende Amerikaanse media gemeld. Volgens The Wall Street Journal is het zoeken naar een opvolger voor O’Neal al begonnen. Merrill Lynch zou later vandaag of morgen met een bekendmaking komen.

De berichten over O’Neals aanstaande vertrek volgen op de vorige week in volle omvang duidelijk geworden verliezen van de bank op beleggingen in risicovolle (subprime) hypotheken. Kondigde de bank drie weken geleden al afboekingen van 5,5 miljard dollar aan, vorige week was dit bedrag gegroeid tot 8,4 miljard dollar (5,8 miljard euro). Het debacle op de hypotheekmarkt leidde tot een verlies van ruim 2 miljard dollar over het laatste kwartaal, het grootste kwartaalverlies in de 93-jarige geschiedenis van de zakenbank.

Als directe aanleiding voor het vertrek van de bestuurder wordt onvrede binnen de raad van commissarissen genoemd over zijn toenaderingspogingen tot Wachovia, de vierde bank in de VS.

O’Neal blijkt vorige week met Wachovia te hebben gepraat over een fusie, zonder de raad van commissarissen hierover in te lichten. Het idee zelf zou volgens bronnen rond Wall Street ook slecht zijn gevallen. Door de lage beurskoers zou een overnameprijs onder het bedrag liggen dat de commissarissen de bank waard achten. Nadat het aandeel Merrill Lynch sinds juni al eenderde van zijn waarde had verloren, leverde de beurskoers vorige week opnieuw in. Vrijdag herstelde de koers licht.

Volgens sommige Amerikaanse media zal O’Neal een gouden handdruk meekrijgen van circa 200 miljoen dollar. Als mogelijke opvolgers voor O’Neal worden Laurence Fink, topman van de aan Merrill Lynch gelieerde vermogensbeheerder BlackRock, en Gregory Fleming, tweede man van Merrill Lynch, genoemd.

Breaking Views: pagina 11