Tientallen doden bij zwaar gevecht in Baluchi-vallei

Bij een aanval van Nederlandse, Afghaanse en Britse troepen in Uruzgan zijn gisteren tientallen vermoedelijke Talibaanstrijders gedood. Volgens het Afghaanse ministerie van Defensie zijn zeker vijftig opstandelingen gedood of gewond geraakt, maar was een exact dodental vandaag niet te geven omdat „hun lichamen nog op het slagveld liggen”.

De aanval maakte deel uit van het offensief Spin Ghar, dat de Nederlandse ISAF-troepen, bijgestaan door het Afghaanse leger en Britse Gurkha’s, afgelopen donderdag zijn begonnen in de strategisch belangrijke Baluchi-vallei, die in handen is van de Talibaan. Aan het offensief, dat bedoeld is om de veiligheid tussen het stadje Tarin Kowt en het district Chora te verbeteren, doen tussen 1.500 en 2.000 militairen mee.

Grondtroepen vielen gisteren een bijeenkomst van Talibaan aan in het dorp Baluchi, aan het begin van de gelijknamige vallei. Luchtsteun maakte een einde aan het zes uur durende vuurgevecht.

Gouverneur Asadullah Hamdam van Uruagan kon vanmiddag nog geen specifiekere informatie over slachtoffers geven. Voorafgaand aan het offensief had hij via lokale leiders de bevolking gewaarschuwd dat zij wellicht hun huizen zouden moeten verlaten. Tot op heden zijn „tien tot vijftien families vertrokken uit Baluchi”, zei hij vandaag per telefoon vanuit Tarin Kowt tegen deze krant. „De mensen worden bang als ze het leger zien aankomen.” Over burgerslachtoffers is nog niets bekend.

Een woordvoerder van het Australische leger heeft gisteren gezegd dat Australische militairen, die de Nederlanders bijstaan in Uruzgan, bij de slag om Chora afgelopen juni bezorgdheid hebben geuit over de Nederlandse procedures om burgerslachtoffers te voorkomen. Die rules of engagement verschillen van de Australische voorschriften. Volgens een woordvoerder van Defensie in Den Haag is het „niet onze beleving” dat er tijdens de gevechten rond Chora, waarbij tientallen burgers zijn gedood, een verschil van mening heeft bestaan.