Televisie Film van de dag

The Birdcage. Dit is de Hollywood-remake van La cage aux folles uit 1978. Het verhaal van beide films gaat over twee homo’s van wie een uit een kortstondig huwelijk een zoon heeft. Die wil trouwen met de dochter van een conservatieve politicus, en wil zijn schoonouders aan zijn ouders voorstellen. Zijn biologische moeder komt veel te laat opdagen maar haar rol wordt tijdelijk waargenomen door de vriend van de nachtclubeigenaar, natuurlijk in ‘full drag’. De situatie loopt uit de hand als plotseling de moeder toch opduikt. Republikeins Amerika krijgt in de film gestalte in de personen van Gene Hackman en Dianne Wiest als het senators-echtpaar Keeley, dat zo belachelijk conservatief is dat het weer hilarisch wordt. Een ingetogen spelende Robin Williams wordt overschaduwd door Nathan Lane als verwijfde nicht, die de ‘vrouw’ én ‘moeder’ van het homopaar belichaamt. (Mike Nichols, 1996, VS), RTL7, 20.30-22.40u.

André Waardenburg