Stam maakt einde aan zijn profloopbaan

Jaap Stam heeft met onmiddellijke ingang zijn profloopbaan beëindigd. Dat heeft de verdediger van Ajax vanmiddag bekendgemaakt. Stam heeft op 20 oktober tegen NEC zijn laatste minuten gespeeld.

De 35-jarige Stam had bij de Amsterdamse voetbalclub nog een contract tot medio 2008. Maar de oud-international houdt het door een een gebrek aan motivatie voor gezien. De aanvoerder van Ajax heeft zijn contract ingeleverd. Stam ontbrak gisteren bij het duel met FC Utrecht wegens het overlijden van zijn vader. Hij zal in juli volgend jaar met een elftal van oud-ploeggenoten in Zwolle een afscheidsduel spelen tegen Ajax.

Stam maakte anderhalf jaar geleden zijn rentree in de eredivisie. De oud-international verruilde het Italiaanse AC Milan voor Ajax. De verdediger wilde in Amsterdam zijn loopbaan afsluiten. Mede door blessures werd zijn terugkeer in Nederland geen groot succes.

Stam stond in 2005 nog met AC Milan in de finale van de Champions League. Hij koesterde de hoop om met Ajax aan het slot van zijn carrière nog een keer op het hoogste Europese podium te kunnen acteren. Maar zowel verleden jaar als dit seizoen slaagde Ajax er niet in het hoofdtoernooi te bereiken. FC Kopenhagen en Slavia Praag versperden Ajax de weg.

Stam speelde vorige week tegen NEC zijn laatste wedstrijd in het shirt van de Amsterdamse club. In dat duel werd hij in de rust gewisseld door interim-trainer Adrie Koster. Stam zou zich ziek hebben gevoeld. De centrale verdediger stopte na het EK van 2004 als international. Hij droeg 67 keer het shirt van Oranje.

Stam begon zijn voetballoopbaan bij de zaterdagamateurs DOS Kampen. Via FC Zwolle, Cambuur Leeuwarden en Willem II kwam hij in 1995 terecht bij PSV. Bij de Eindhovense club groeide Stam uit tot een topverdediger. Drie jaar PSV leverde hem een transfer op naar Manchester United.

Stam stond drie seizoenen onder contract bij Manchester United waarna een ruzie met manager Alex Ferguson zijn vertrek naar het Italiaanse Lazio inleidde. In 2004 trad Stam in dienst van AC Milan. Ondanks een doorlopend contract verliet hij na twee jaar San Siro om zijn carrière af te sluiten bij Ajax. Dat deed hij vandaag eerder dan verwacht.