Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Spurs laten spoor van vernielingen achter

Het bestuur van de Londense voetbalclub Tottenham Hotspur wil een stapje hogerop. Na twee vijfde plaatsen onder Martin Jol werd het hoog tijd voor de Champions League op White Hart Lane. De Big Four in Engeland, Manchester United, Liverpool, Arsenal en Chelsea, moest voortaan de Big Five worden.

Maar Jol, ooit gehaald als assistent van de Fransman Santini, was volgens voorzitter Daniel Levy simpelweg niet de man voor zo’n grote klus. Dus polste een delegatie in augustus Sevilla-coach Juande Ramos. Dat onderhoude lekte niet alleen uit, er verschenen zelfs foto’s van in de kranten.

Jol zag het allemaal met lede ogen aan, maar ging gewoon aan de slag. De Dead Man Walking, zoals de media Jol omschreven, wist zich in elk geval gesteund door de fans, die zijn naam zelfs nog scandeerden toen vorige week uitlekte dat hij was ontslagen – al wist de Nederlander dat zelf nog niet.

De procedure rond Jol verdient geen schoonheidsprijs, erkende voorzitter Levy dit weekeinde, maar hij riep de fans op zich achter de nieuwe manager te scharen – de achtste sinds 1996. Het is wel de vraag hoe lang zij nog begrip hebben voor de mysterieuze verdwijning van al die trainers op White Hart Lane.

Het Spurs-bestuur laat ondertussen een spoor van vernielingen achter met het ontslag van Jol, diens assistent én de Nederlandse keeperstrainer Hans Segers.

Maar er zijn meer slachtoffers. Sevilla klaagt de Spurs-bestuurders aan omdat zij met Ramos onderhandelden zonder dat de Spanjaarden dat wisten. Leeds United is woest omdat de Uruguayaanse assistent-coach Gus Poyet zonder overleg werd benaderd om tolk te worden van Ramos.

Gelukkig staat er enige gerechtigheid tegenover het bestuurlijke wangedrag in Londen. Jol krijgt naar verluidt enkele miljoenen euro’s vergoeding. En Blackburn Rovers versloeg Spurs in de eerste wedstrijd zonder Jol, op eigen veld en in blessuretijd, met 2-1.

Ambities kunnen bestuurders gemakkelijk verblinden. Engeland kende zes jaar geleden ook een Big Five: Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea en Leeds United. Leeds speelt inmiddels, na jaren wanbeleid en twee degradaties, in de derde divisie.

Rob Schoof