Schaatstitels Kramer, Kuipers en Van Deutekom in Thialf

Simon Kuipers heeft bij de NK afstanden in Heerenveen de 1.000 en 1.500 meter gewonnen. De 25-jarige DSB-schaatser was gisteren op de schaatsmijl in 1.45,80 meer dan een seconde sneller dan de nummer twee, Erben Wennemars. Op de 1.000 meter versloeg Kuipers zaterdag al, vooral door een sterke slotronde Jan Bos. Wennemars eindigde op die afstand als derde.

Ook Sven Kramer won twee afstanden. Na de vijf kilometer van vrijdag was de wereldkampioen allround gisteren ook de sterkste op de tien kilometer. In 13.17,80 versloeg hij met ruim twee seconden verschil olympisch kampioen Bob de Jong. Carl Verheijen liet zijn favoriete nummer lopen. Hij was volgens TVM te vermoeid na de recente zware trainingen.

Kramer kwalificeerde zich met een derde plaats ook op de 1.500 meter voor de wereldbekerwedstrijden, waarvan de eerste van 9 tot en met 11 november plaats heeft in Salt Lake City.

Bij de vrouwen vielen vooral de prestaties van Paulien van Deutekom op. In de aanloop naar het toernooi kampte de 26-jarige schaatsster met een enkelblessure en afgelopen woensdag stond ze voor het eerst sinds tien dagen weer op het ijs. Toch versloeg ze gisteren op de 1.500 meter ploeggenote Ireen Wüst in een rechtstreeks duel, ondanks een laatste buitenbocht. Een dag eerder was de Goudse ook al de beste op de 1.000 meter, voor Annette Gerritsen.

Marianne Timmer, sinds 1997 onafgebroken op het podium bij de NK afstanden, stelde teleur met een zesde plaats op de 1.000 meter. De olympisch kampioene mist daardoor op haar favoriete afstand de eerste wereldbekerwedstrijden. Haar ploeggenote Margot Boer kwam op de 1.000 meter ten val.

Stayer Gretha Smit won afgetekend de vijf kilometer en werd op de drie kilometer tweede, drietiende achter winnares Renate Groenewold.

Op de mijl eindigden Diane Valkenburg (23) en Marrit Leenstra (18) verrassend samen op de derde plaats. Zij plaatsten zich daarmee voor de 1.500 meter bij de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City en Calgary. Valkenburg voegde daar wereldbekertickets op de 3.000 en 5.000 meter aan toe. Leenstra plaatste zich ook voor de 1.000 meter.