Sarkozy veroordeelt kinderorganisatie

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft in scherpe bewoordingen de poging veroordeeld van een Franse hulporganisatie om 103 kinderen uit Tsjaad naar Frankrijk te brengen. In een telefoongesprek met zijn Tsjadische ambtscollega Idriss Déby noemde Sarkozy de operatie gisteren „onwettig” en „onacceptabel”.

De Tsjadische autoriteiten arresteerden vorige week negen Fransen op verdenking van het smokkelen van de kinderen ten behoeve van illegale adoptie. De negen, zes medewerkers van de hulporganisatie Arche de Zoé en drie journalisten, moeten in Tsjaad terechtstaan.

Behalve de Fransen zijn zeven Spaanse piloten opgepakt die werken voor een door Arche de Zoé ingehuurde vliegmaatschappij. Bovendien is een Belgische piloot opgepakt, aldus een Frans tv-station.

Arche de Zoé zegt zich ten doel te stellen om wezen uit de West-Soedanese regio Darfur naar Frankrijk te brengen. Franse adoptieouders zouden al geld hebben betaald voor de kinderen, die tussen de drie en de acht jaar oud zijn. Sommige van de kinderen hebben inmiddels echter verklaard dat zij snoep aangeboden kregen van ‘Europeanen’ om hen weg te lokken bij hun ouders, zo verklaren hulpwerkers die de kinderen hebben opgevangen.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde in augustus al voor Arche de Zoé. Het staat niet vast dat de kinderen hulpeloze wezen zijn, aldus het ministerie toen. (Reuters, AP)