Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

retour den haag-brussel

Pechtold Foto NRC Handelsblad, Vincent Mentzel Alexander PECHTOLD,minister voor Bestuurlijke vernieuwing en Koninkrijksrelaties.foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Den Haag, 17 januari 2006
Pechtold Foto NRC Handelsblad, Vincent Mentzel Alexander PECHTOLD,minister voor Bestuurlijke vernieuwing en Koninkrijksrelaties.foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Den Haag, 17 januari 2006 Mentzel, Vincent

Trots zijn op jezelf krijgt navolging

Toen zeven jaar geleden Leefbaar Nederland werd opgericht, en de partij het goed deed in peilingen, kwam er een stortvloed van lokale leefbare partijen op gang. Twee weken na de lancering van de nieuwe ‘beweging’ Trots op Nederland van Rita Verdonk wint die naam ook terrein.

Partijen, meestal lokaal, zeggen dat ze óók trots zijn, op hun gemeente bijvoorbeeld. In Haarlemmermeer is een relletje ontstaan over de vraag wie op internet de naam Trots op Haarlemmermeer mag dragen. „Het is hier heel kinderachtig gegaan”, zegt Paul Meijer. De voorzitter van de partij Forza! Nederland hoorde dat VVD-fractievoorzitter Henk Kuipers in Haarlemmermeer de domeinnaam trotsophaarlemmermeer.nl heeft gekaapt. En dat, zegt Meijer, terwijl de lokale VVD niets met Verdonk heeft. „De fractievoorzitter is een echte Rutte-aanhanger.”

Paul Meijer is een echte fan van Verdonk. Zelf heeft hij de domeinnaam trotsophaarlemmermeer.com nu maar geclaimd. En hij heeft via een e-mailtje de diensten van zijn partij aangeboden aan Verdonk. Maar hij heeft nog niets gehoord. „Ze heeft het waarschijnlijk te druk.”

Meijer verkoopt bovendien rood-wit-blauwe polsbandjes, waarmee „mensen kunnen laten zien dat ze trots op Nederland zijn”. Ze kosten vijf euro. Het idee daarvoor was ontstaan nadat Meijer had gelezen over scholieren die geen Nederlands vlaggetje meer op hun bomberjack mochten dragen. „Hou nou toch eens op, zeg. We moeten weer trots op onze nationale identiteit.”

Ook de domeinnamen trotsopamsterdam, trotsoprotterdam, trotsopdenhaag en trotsoputrecht.nl zijn al geclaimd. Dat is gebeurd door Dik Vedder, raadslid voor de ChristenUnie in Staphorst. Hij heeft, benadrukt hij, geen sympathieën voor de beweging van Verdonk. Nee, het was een geintje. Hij claimde de domeinnaam trotsopstaphorst.nl en deed daar voor het gemak de vier grote steden ook maar bij. Hij wilde domeinnaam geven aan collega-raadslid Jan Talen, een VVD’er die zich inzet voor Verdonk. „Maar nu ligt de grap dus op straat”, zegt hij. „De lol is eraf.” (GV)

Op de bres voor Caribische dolfijn

De delegatie van fractievoorzitters uit de Tweede Kamer die op dit moment rondhopt in het Caribisch gebied blijft gespleten tussen coalitiepartners en oppositiepartijen. Pieter van Geel (CDA) en Jacques Tichelaar (PvdA) proberen een uitweg te zoeken voor de voortslepende impasse over de versoepeling van het ontslagrecht.

De fractievoorzitters van de oppositiepartijen zien met lede ogen toe dat het alchemistisch coalitieproces op hotelkamers en stranden alle aandacht op zich vestigt.

Dus moeten Mark Rutte (VVD), Femke Halsema (GroenLinks), Alexander Pechtold (D66) en Marianne Thieme (PvdD) doen zoals tropische bloemen: opvallen. Thieme heeft zich gestort op het welzijn van de dolfijnen in het Curaçaose dolfinarium. Halsema stelt de mensonterende omstandigheden in de lokale gevangenis Bon Futuro aan de kaak. Rutte richt zijn pijlen op de vervuilende olieraffinaderij in Willemstad. En Pechtold is weer gewoon minister van Koninkrijksaangelegenheden. Hij behandelt klachten van Antillianen, laat zich rondrijden in de limousine van de Antilliaanse premier Emily de Jongh-Elhage en merkt over zijn collega’s hoofdschuddend op dat zij „geen uitspraken zouden moeten doen waarvan zij de consequenties niet overzien”. (FV)

Stuk Pechtold: pagina 7

Bijdragen: Frank Vermeulen en Guus Valk