PSV weer koploper na royale uitzege op Sparta

PSV heeft gisteren de koppositie overgenomen door Sparta in Rotterdam met 4-1 te verslaan. Binnen een half uur stond het al 3-0. PSV, dat drie van de vier doelpunten maakte uit een vrije trap, heeft nu een voorsprong van twee punten op zowel Ajax als Feyenoord.

PSV kwam het gunstige scoreverloop goed van pas. Het gaf de spelers de gelegenheid krachten te sparen. De ploeg speelt volgende week het cruciale duel met Fenerbahçe in de Champions League.

Vooraf rekende PSV niet op een rustige middag. Sparta is dit seizoen weliswaar als enige in de eredivisie nog zonder zege, de ploeg van coach Gert Aandewiel maakte zowel Ajax als AZ punten afhandig op het Kasteel. Beide duels eindigden in 2-2.

Tegen PSV was snel duidelijk dat een verrassing er niet inzat. Danko Lazovic scoorde al na 49 seconden. Mike Zonneveld en Jefferson Farfan maakte de tweede en derde treffer. Niet alleen voor PSV maar ook voor Lazovic was het vroege doelpunt welkom. De van Vitesse overgekomen spits maakte tot dusver pas twee treffers.

Het enige wat trainer Ronald Koeman zijn team na het derde doelpunt mocht verwijten, was dat het laconiek begon te spelen. Sparta kreeg in de slotfase van de eerste helft drie goede kansen. Bovendien vergat scheidsrechter Dick van Egmond de bal op de strafschopstip te leggen, nadat de bal bij een vrije trap duidelijk de hand van Bakkal had geraakt.

Na de pauze gebeurde er weinig verheffends. Perez vergrootte de pijn bij Sparta twintig minuten voor tijd door opnieuw een vrije trap achter Westerveld te schieten. De benutte strafschop van Sjaak Polak kon de gemoedstoestand van de Sparta-supporters niet meer veranderen. Een groepje schreeuwde de naam van Martin Jol, die is ontslagen als trainer bij Tottenham Hotspur. De druk op Aandewiel neemt toe, met de derby tegen Excelsior op komst en aansluitend het duel met VVV-Venlo. (ANP)