PSV aan leiding van de eredivisie

PSV is de nieuwe koploper in de eredivisie. De landskampioen profiteerde gisteren optimaal van de verliesbeurt van Feyenoord een dag eerder bij FC Twente (2-0). PSV versloeg Sparta met 4-1.

De formatie van Ronald Koeman was na een half uur al klaar in Rotterdam. Doelpunten van Danko Lazovic, Mike Zonneveld en Jefferson Farfán zorgden in die periode al voor een geruststellende marge. Kenneth Perez maakte na rust het vierde doelpunt. Sparta, dat nog scoorde via Sjaak Polak, blijft de enige club in de eredivisie zonder zege. Drie van de vier doelpunten van PSV kwamen voort uit een vrije trap.

PSV kwam het gunstige scoreverloop goed van pas. Het gaf de spelers van trainer Ronald Koeman de gelegenheid krachten te sparen in een periode met een aantal belangrijke duels. De Eindhovense club speelt volgende week de cruciale wedstrijd tegen Fenerbahçe in de Champions League. PSV mag na de 0-0 in het thuisduel van vorige week in elk geval niet verliezen in Istanbul.

AZ herstelde zich van een moeizame periode. De ploeg van Louis van Gaal won gisteren het uitduel met NAC Breda met 3-2. Het was de eerste competitiezege van AZ sinds 31 augustus. Van Gaal posteerde in Breda maar één spits voorin. Moussa Dembélé moest op die plek ondersteuning krijgen van middenvelders Simon Cziommer en Maarten Martens. De aangetrokken aanvallers Ari, Mounir El Hamdaoui en Graziano Pellè begonnen op de bank.

De koerswijziging had snel succes. Opdam kopte een vrije trap van Cziommer na vijf minuten binnen. Lurling maakte nog wel gelijk, maar de ingevallen Ari en na de rust al heel snel Julian Jenner zorgden voor een comfortabele 3-1-voorsprong. Het werd toch nog spannend toen Lurling van de stip de 2-3 binnenschoot. Dit keer hield AZ stand.

Het dit seizoen moeizaam scorende NEC vond ineens vijf keer het doel tegen FC Groningen (5-1). De terugkeer van spits Jhon van Beukering was daarbij belangrijk. Hij tekende als invaller in de tweede helft voor twee treffers. Afonso Alves scoorde twee keer voor Heerenveen, dat nummer VVV met 4-0 versloeg. Alves staat net als de Ajaxspits Klaas Jan Huntelaar op tien treffers.