Premier Gedi van Somalië stapt op

De premier van de Somalische interim-regering, Ali Mohammed Gedi, heeft zijn ontslag ingediend in wat waarnemers uitleggen als een nederlaag tegenover president Abdullahi Yusuf, met wie Gedi rivaliseerde. Gedi’s ontslag komt te midden van de ergste gewelddadigheden in de Somalische hoofdstad Mogadishu sinds maanden.

„Vandaag wil ik verklaren dat ik ga terugtreden, dat ik de regering verlaat”, zei Gedi vanochtend ten overstaan van het Somalische parlement in de zuidelijke handelsstad Baidoa. Gedi’s woorden werden met gejuich ontvangen door de parlementariërs, die zich al weken hadden voorbereid op een door president Yusuf geïnitieerde vertrouwensstemming over Gedi. Algemeen werd er van uitgegaan dat de premier deze stemming zou verliezen.

President Yusuf liet weten gedi’s ontslag te accepteren. Onbekend is nog wie de nieuwe premier wordt.

De kabinetswisseling komt op een moment dat in Somalië de strijd weer oplaait tussen islamitische rebellen en de geallieerde Somalisch-Ethiopische regeringstroepen. Bij gevechten in de hoofdstad Mogadishu zijn zaterdag zeker zeven doden gevallen.

De huidige geweldsspiraal ontstond nadat de Somalische interim-regering eind vorig jaar met steun van buurland Ethiopië het regime omverwierp van de Unie van Islamitische rechtbanken (ICU), een coalitie van moslimstrijders.

Ali Mohammed Gedi en Abdullahi Yusuf zijn al maandenlang verwikkeld in een onderlinge vete. De premier en de president behoren tot rivaliserende clans. Desondanks wordt er rekening mee gehouden dat Yusuf als nieuwe premier een lid zal benoemen van de Abgal-clan waartoe ook Gedi behoort, omwille van de geloofwaardigheid van zijn regering. De Abgal-clan is een van de grootste van Somalië.

De huidige interim-regering is in 2004 benoemd. Zij is de veertiende poging tot herstel van centraal gezag in Somalië sinds het land in 1991 in anarchie verzonk. Hoewel de regering internationale steun geniet, kan zij binnenlands op weinig steun rekenen.

In een afzonderlijk incident hebben Somalische piraten gisteren een Japanse tanker gekaapt voor de kust van Somalië. Dat hebben Japanse autoriteiten bevestigd. De tanker zou 23 bemanningsleden hebben, geen van allen Japanners maar Zuid-Koreanen, Filippino’s en Birmezen. Piraterij is een vaak voorkomend verschijnsel voor de Somalische kust. (Reuters, AP)