Paul van Soest in spoor John Lanting

Voorstelling: Kink in de kabel, door Het Echt Rotterdams Theater. Regie: John Lanting. Gezien: 27/10. Tournee t/m 29/3. Inl. www.hetecht.nl

„Let goed op!” zegt de actrice die ons vooraf vóór het doek komt informeren. We moeten namelijk weten dat het stuk zich afspeelt in 1975 en dat de ene woonkamer die we zien, in werkelijkheid voor twee woonkamers staat. Zo deed John Lanting het ook vaak, toen zijn Theater van de Lach nog bestond – niet alleen om het publiek welkom te heten, maar ook om meteen een gevoel van verwachting te wekken. Zelf is Lanting elf jaar geleden met die kluchten gestopt, maar hij maakt nu een comeback als regisseur bij Het Echt Rotterdams Theater, een initiatief van acteur Paul van Soest.

Kink in de kabel, vroeger ook door Lanting gespeeld, is een bewerking van Run for your wife van de Engelse kluchtroutinier Ray Cooney. Het was in Londen zo’n kassucces dat het negen jaar lang is gespeeld. En het bewijst dat er ook nu nog een groot publiek bestaat dat lachgraag reageert op bigamie en op de suggestie dat twee mannen een nichtenstel vormen (één van die twee wordt zelfs „een woepsie” genoemd). Maar de nadrukkelijke datering is, denk ik, vooral praktisch van aard: een mobiele telefoon zou tegenwoordig heel wat misverstanden hebben voorkomen.

De bigamist is de hoofdpersoon: een taxichauffeur die er twee huwelijken op nahoudt en twee huishoudens – vandaar die identieke woonkamers. Die bigamist, stoïcijns gespeeld door Paul van Soest, is dus de held. Met hem moeten we meeleven. Sterker nog: hij moet ons doen hopen op een happy end. Terwijl hij zichzelf steeds dieper in de nesten werkt, want daarin is Cooney een meester.

Van Soest beschikt niet over de komische uitstraling van zijn concurrent Jon van Eerd, die eveneens naar de titel kluchtkoning van de 21ste eeuw dingt. Hij speelt, samen met zijn zes tegenspelers, niettemin een vaardige voorstelling in het voetspoor van Lanting. Maar wie wil bewijzen dat de klucht nog volop bestaansrecht heeft, kan misschien beter een minder verouderd stuk kiezen.