Overleg Darfur opgeschort

Een vredesconferentie over Darfur die wordt geboycot door verscheidene rebellenleiders, is na twee dagen de facto opgeschort om rebellengroepen de tijd te geven voor consultaties alvorens directe onderhandelingen beginnen met de Soedanese regering.

Buitenlandse politici, bemiddelaars en journalisten overtroffen zaterdag tijdens de opening van de conferentie in de Libische stad Sirte de ongeveer 20 aanwezige rebellen ruimschoots in aantal. De Libische gastheer, Moammar Gaddafi, vroeg zich in zijn openingstoespraak af wat in afwezigheid van belangrijke rebellenleiders tijdens de conferentie zou kunnen worden bereikt. De afwezigen zien de aanwezigen als ‘marionetten’ van de Soedanese regering.

De komende „substantiële onderhandelingen” moeten volgens vredesbemiddelaars van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie over een paar weken beginnen. Wanneer deze onderhandelingen precies van start gaan, wordt op een later tijdstip bepaald, aldus de Afrikaanse afgezant Salim Ahmed Salim in Sirte.

„De werkelijke substantiële onderhandelingen zullen beginnen wanneer de partijen daarvoor klaar zijn”, zei gisteren VN-bemiddelaar Jan Eliasson. Hij verwachtte dat dat over drie weken het geval zou zijn. Volgens bemiddelaars kunnen rebellen die nu afwezig zijn in de tussentijd besluiten alsnog mee te doen. Eliasson wilde niet met zoveel woorden van een opschorting van de conferentie spreken. „Ik weiger te verklaren dat het vredesproces wordt onderbroken”, aldus Eliasson. „De trein is vertrokken op de weg naar vrede [..] de vraag is alleen hoeveel passagiers aan boord komen.”

De bemiddelaars zeiden in Libië te blijven, maar mogelijk afgezanten te sturen naar Darfur of elders om afwezige rebellenleiders ertoe te bewegen alsnog mee te doen. De Soedanese regering liet gisteren weten niet te willen wachten op de afwezige rebellen. Een regeringswoordvoerder stelde dat de aanwezigen „de bewegingen op de grond in Darfur vertegenwoordigen”. Maar de speciale Darfur-vertegenwoordiger van China – dat relatief veel invloed heeft op Khartoum – zei in Sirte dat de „verdaging [van de conferentie] geen teken van falen is, maar een voorbereiding van andere stappen”. (AP)