NK judo mist de toppers

Op een Nederlands kampioenschap judo, dat vooraf al veel van zijn glans verloor door tal van afzeggingen, wonnen Guillaume Elmont en Elco van der Geest beiden een gouden medaille. Voor Elmont was het de zevende titel op rij; Van der Geest won zijn derde titel, na een pauze van vijf jaar.

De twee grote namen in het Nederlandse judo bevestigden op de NK in Rotterdam hun status. In veel andere klassen deden de grote namen niet mee. Van der Geest won in de klasse tot 100 kilo van Danny Meeuwsen. Elmont versloeg in de eindstrijd van de klasse tot 81 kilo Marcel Joling.

In de klasse tot 60 kilo was wereldkampioen Ruben Houkes afwezig, waardoor de finale voor de derde keer op rij ging tussen Leon Borgsteede en Jeroen Mooren. Borgsteede won tweemaal, maar verloor nu. In de klasse tot 73 kilo was de Nederlandse top afwezig. Maarten van Liempd profiteerde en werd kampioen. Ook de klasse tot 66 kilo kreeg een nieuwe kampioen. Dex Elmont ontbrak waardoor Aziz Mesaoudi kon winnen.

Omdat Mark Huizinga ontbrak in tot 90 kilo en Henk Grol is overgestapt naar een hoger gewicht, lag ook daar de weg open voor een nieuwe kampioen. Martijn Oosterveen won de titel. Bij de zwaarste mannen ging de titel voor de derde keer naar Grim Vuijsters. Dennis van der Geest was weer niet van de partij door een blessure. (ANP)