Mijnbouwbedrijf Xstrata aast op concurrent Jubilee

Sydney, 29 okt. Het Brits-Zwitserse mijnbouwbedrijf Xstrata heeft vandaag 1,3 miljard Austalische dollar (800 miljoen euro) geboden voor de Australische branchegenoot Jubilee Mines. Het bestuur van de Australische nikkelproducent heeft ingestemd met het bod. Het aandeel Jubilee steeg op de Australische beurs met 39 procent in waarde, beleggers verwachtten mogelijk een nog hoger bod op het bedrijf van een concurrent. Jubilee heeft eerder al laten weten dat er verscheidene belangstellenden zijn om het bedrijf over te nemen. Het zou onder meer gaan om het eveneens Australische Billiton, het Braziliaanse CVRD en het Russische Norilsk. Die laatste onderneming kaapte eerder dit jaar een andere Australische nikkelproducent, LionOre Mining, voor de neus van Xstrata weg. De laatste tijd tonen buitenlandse mijnbouwers grote interesse voor kleinere Australische branchegenoten. Stijgende prijzen voor grondstoffen bevorderen volgens analisten de consolidatie in de sector.