Leger VS doodt 80 Talibaan

Amerikaanse en Afghaanse militairen hebben 80 Talibaanstrijders gedood tijdens gevechten nabij Musa Qala in de Zuid-Afghaanse provincie Helmand, zo meldden de Amerikanen. De strijd brandde los toen Talibaanstrijders coalitietroepen aanvielen. Het gaat om het vijfde grote gevecht in de regio sinds september. Hierbij zijn meer dan 250 Talibaan omgekomen.

In Uruzgan, waar de Nederlandse militairen meedoen aan het offensief ‘Spin Ghar’, zijn onder meer wapenopslagplaatsen gevonden. Volgens het Nederlandse ministerie van Defensie loopt het offensief volgens plan. De Talibaan zou zich volgens de plaatselijke bevolking terugtrekken uit de regio, aldus het ministerie. Het offensief begon donderdag en is bedoeld om de veiligheid in Uruzgan te verbeteren voordat de winter invalt. Er worden 1.000 tot 1.500 militairen ingezet.

Mocht Nederland langer in Uruzgan blijven dan krijgt het steun van ongeveer twintig Hongaarse militairen. Eerder leek sprake van vijftig Hongaren, maar dat aantal is dit weekeinde tegengesproken door Hongaarse officials. (NRC)