Kinderslavernij

Stop The Traffik is blij met de aandacht voor het probleem van mensenhandel en kinderslavernij in de chocolade-industrie (nrc.next, 25 oktober). Toch staat er in het artikel We gaan dus niet zes uur lang preken over chocola een aantal onjuistheden. Het aantal kindslaven in Ivoorkust is, zoals het artikel vermeldt, niet met zekerheid vast te stellen. Wel zegt de International Labour Organisation (ILO) dat er 12.000 kinderen naar de cacaoplantages zijn verhandeld, om onder dwang te werken. De meesten werken zonder beschermende kleding met gevaarlijke pesticiden en kapmessen – vaak 12 uur per dag – en worden lichamelijk mishandeld, soms met zweepslagen.

In het artikel staat verder dat er „nooit overtuigend bewijs gevonden is voor slavernij”. Maar op 23 augustus van dit jaar werd in Ivoorkust een handelaar uit Benin gearresteerd voor het verhandelen van 18 minderjarigen richting de cacaoplantages. Hoewel er gediscussieerd kan worden over de definitie van het woord ‘slavernij’, geeft de cacao-industrie zelf toe dat er wel degelijk sprake is van gedwongen volwassen arbeid en ‘de ergste vormen van kinderarbeid’. En ook de BBC heeft getoond dat we hier te maken hebben met mensenhandel, gedwongen arbeid en lijfstraffen.

Antonie Fountain, directeur Stop The Traffik Nederland

Utrecht

Voor meer informatie kunt u kijken op stopthetraffik.nl