Japan: geen salaris duizenden leraren

Tokio. Duizenden buitenlandse docenten in Japan hebben al zes weken geen salaris gehad en dreigen hun baan te verliezen bij het Engelse taalinstituut Nova. Het instituut heeft een schuld van 269 miljoen euro en dreigt falliet te gaan. Alle 925 scholen moeten mogelijk worden gesloten. In totaal zitten 5.000 buitenlanders, onder wie veel Britten en Australiërs, in grote problemen. Beide landen hebben hun ambassades in Tokio opengesteld voor ondersteuning. Ook 2.000 Japanse werknemers dreigen hun baan kwijt te raken en ongeveer 300.000 studenten die hun lessen vooruit hebben betaald, zijn mogelijk hun geld kwijt.De financiële problemen komen door een te snelle uitbreiding waardoor de kwaliteit van de scholen achteruit is gegaan. De Japanse autoriteiten oordeelden eerder dit jaar dat een wervingscampagne van Nova misleidend was en stelden een studentenstop in.