Hevigste gevechten in maanden in de Somalische hoofdstad

Mogadishu. Zeker zeven doden en tientallen gewonden zijn zaterdag gevallen bij zware gevechten in de Somalische hoofdstad Mogadishu tussen opstandelingen enerzijds en regeringstroepen en het Ethiopische leger anderzijds. Volgens waarnemers gaat het om de hevigste gevechten in maanden, met mortieren, raketten en geweervuur. De gevechtsronde begon nadat het Ethiopische leger vrijdagavond versterkingen naar de hoofdstad had gestuurd. Zaterdagochtend zetten zij een offensief in tegen de moslimfundamentalistische opstandelingen. De troepen uit buurland Ethiopië steunen de wankele Somalische interim-regering in haar strijd tegen de opstandige Unie van Islamitische Rechtbanken (UIC), die in december werd verdreven uit Mogadishu. De overgebleven strijders van de UIC dreigden met een guerrillaooorlog, zoals in Irak. De Somalische interim-regering wordt ondertussen zelf verscheurd door een interne machtsstijd tussen de president en de premier.