Gevarieerd en persoonlijk

CD jazz

Raul Midón: A World Within a World

EMI

De blind geboren Raul Midón, zoon van een Afro-Amerikaanse moeder en een Argentijnse vader, musiceert al zolang hij zich kan herinneren. De zanger en gitarist uit New Mexico drumde eerst, volgde toen lessen in flamenco, jazz en klassieke gitaar en volgde later de jazzopleiding aan de universiteit van Miami. Werkend aan een eigen muziekcarrière verzorgde hij de afgelopen jaren achtergrondzang voor albums van onder meer Shakira en Enrique Iglesias. In 2005 maakte hij zijn debuut, maar in Nederland kennen we hem vooral van zijn samenwerking met Trijntje Oosterhuis. Midón zoekt het in een crossover van jarenzeventigsoul (invloeden zijn Donny Hathaway en Stevie Wonder) met Zuid-Amerikaanse muziek. Hij heeft een soulvolle stem, kan scatten, doet buitengewone trompetimprovisaties met zijn mond en begeleidt zich virtuoos tokkelend en tappend op akoestische gitaar. A World Within a World is een gevarieerdere en krachtiger opvolger van State of Mind uit 2005. Al heeft hij zich maar beperkt tot tien stukken, er klinkt meer persoonlijkheid in door. Niettemin blijft Midón een artiest wiens vaardigheden het best tot zijn recht komen op het podium.