Fiscaal onderzoek naar vastgoedfondsen

De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) en de Economische controledienst (ECD) gaan ten minste zeven vastgoedinvesteringsmaatschappijen onderzoeken. Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie, verantwoordelijk voor het onderzoek, gaat het om strafrechtelijk vooronderzoek naar Nederlandse maatschappijen die met de inleg van particulieren investeren in vastgoedprojecten in het buitenland.

Vorige maand begon de FIOD-ECD een onderzoek naar Golden Sun Resorts en Royal Dubai Investments. Golden Sun Resorts van Hooghuys en Versteeghe belegde zogenaamd in de bouw van luxe villa’s, een hotel en een golfresort in Turkije, Royal Dubai Investments van Van Puijmbrouck in vastgoedprojecten in Dubai. Welke andere vastgoedprojecten door de FIOD-ECD worden onderzocht, kon de woordvoerder van het OM in het belang van het onderzoek niet zeggen. Het onderzoek betreft beleggingsfondsen die een minimale inleg van 50.000 euro vragen. Bij deze inleg heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geen wettelijke bevoegdheid om toezicht te houden.

Volgens een voormalige medewerker van Golden Sun Resorts zijn er daar alleen al tussen de vier- en zeshonderd gedupeerden. Ook zou de FIOD al medio september op de hoogte zijn geweest van de malafide achtergrond van Royal Dubai, maar greep de dienst niet in: „Omdat ze nog geen zaak hadden.” Daardoor zouden nodeloos mensen zijn gedupeerd, aldus de ex-medewerker. De FIOD wilde geen commentaar geven.