Elmont en Van der Geest sterk in bleek NK judo

Op een Nederlands kampioenschap judo, dat vooraf al veel van zijn glans verloor door tal van afzeggingen, wonnen Guillaume Elmont en Elco van der Geest beiden een gouden medaille. Voor Elmont was het de zevende titel op rij; Van der Geest won zijn derde titel, na een pauze van vijf jaar.

De twee grote namen in het Nederlandse judo bevestigden op de NK in het topsportcentrum in Rotterdam hun status. In veel andere klassen deden de grote namen niet mee. „Het is het einde van het seizoen en dat kun je goed merken”, zei Van der Geest. „Ik heb zelf ook wat beurse plekken, maar wilde toch graag meedoen.”

Van der Geest won in de klasse tot 100 kilo van Danny Meeuwsen. Elmont versloeg in de eindstrijd van de klasse tot 81 kilo Marcel Joling. Toch maakte hij in het toernooi geen frisse indruk. „Ik ben nog erg vermoeid van de reis naar India voor de Militaire Spelen. Ik had soms echt geen energie meer.”

Vooral de halve finale was een marteling voor Elmont. De partij tegen Remon Westhoff duurde bijna tien minuten. Uiteindelijk won de oud-wereldkampioen in de laatste seconden met ippon.

De afwezigheid van veel toppers zorgde ervoor dat er in vijf klassen een kampioen kwam die nooit eerder de hoogste trede van het nationale ereschavot betrad. In de klasse tot 60 kilo was wereldkampioen Ruben Houkes afwezig, waardoor de finale voor de derde keer op rij ging tussen Leon Borgsteede en Jeroen Mooren. Borgsteede won de twee laatste edities, maar werd nu afgetroefd door de jeugdige Mooren.

In de klasse tot 73 kilo was de hele Nederlandse top in de personen van Bryan van Dijk en Henri Schoeman afwezig door blessures. Maarten van Liempd profiteerde van het gebrek aan tegenstand van internationaal niveau en won de finale van Tim Bleeker. Ook de op één na lichtste klasse (-66 kg) kreeg een nieuwe kampioen. Dex Elmont ontbrak – ook al wegens een kwetsuur – waardoor Aziz Mesaoudi toesloeg. Na twee keer een tweede plaats was hij nu succesvol. Hij won in de finale van Jasper de Jong.

Omdat Mark Huizinga ontbrak in de klasse tot 90 kilo en Henk Grol, de kampioen van vorig jaar, is overgestapt naar een hoger gewicht, lag ook daar de weg open voor een nieuwe kampioen. Martijn Oosterveen bleek uiteindelijk de beste en eiste de vacante titel voor zich op.

Bij de zwaarste heren ging de titel voor de derde keer op rij naar Grim Vuijsters, hij versloeg in de finale Luuk Verbij. Dennis van der Geest was niet van de partij – ook hij is geblesseerd. (ANP)