ElBaradei hekelt VS om harde taal Iran

De directeur van het Internationaal Atoomenergie Agentschap IAEA, Mohamed ElBaradei, heeft gisteren op CNN zijn ernstige bezorgdheid uitgesproken over de harde taal van de Amerikaanse regering aan het adres van Iran. Hij benadrukte dat zijn organisatie geen bewijs heeft dat Iran werkt aan een kernwapen, zoals Washington zegt.

Ook toonde hij zich geërgerd over het Israëlische bombardement, vorige maand, van een gebouw in Syrië dat volgens Amerikaanse en Israëlische berichten een kerncentrale in aanbouw was. „Als landen informatie hebben dat een ander land een nucleair programma heeft, dan moeten ze naar ons toe komen. Dan kunnen wij een onderzoek instellen. Eerst bombarderen en dan pas vragen stellen ondermijnt het systeem.”

ElBaradei werd in het CNN-programma Late Edition gevraagd te reageren op de uitspraak van president Bush dat wie een Derde Wereldoorlog wil voorkomen, moet voorkomen dat Iran de kennis verwerft die nodig is om een kernwapen te maken. „Ik ben bang dat we in een afgrond terechtkomen als we van beide kanten blijven escaleren”, zei de IAEA-directeur. „Het Midden-Oosten is een rotzooi. We kunnen geen olie op het vuur gooien.” Hij voegde daaraan toe dat „niemand wil dat Iran kernwapens heeft. Niemand wil dat welk land dan ook kernwapens heeft.”

Het IAEA beschikt volgens ElBaradei alleen over informatie dat er „misschien studies zijn gedaan naar mogelijk militair gebruik” van nucleaire technologie. Maar hebben we gezien dat Iran nucleair materiaal heeft dat makkelijk gebruikt kan worden voor een wapen? Nee.”

In campagnes van de presidentskandidaten in de VS speelt het Iraanse nucleaire programma een groeiende rol. De Republikeinse koploper, Rudy Giuliani, heeft in zijn team de neoconservatieve Norman Podhoretz opgenomen, die pleit voor een aanval op Iran „zo snel als logistiek mogelijk is”. (AP, Reuters)

Transcriptie interview via nrc.nl/wereld