een weekeinde vol voetbal

AZ-trainer Louis van Gaal was na afloop van het duel met NAC (2-3) blij met de overwinning. „Ik denk niet dat veel ploegen in Breda zullen gaan winnen. Maar om nu te zeggen dat het lek boven is, gaat me wat ver. We spelen nu niet veel beter dan drie weken geleden. Alleen waren we vandaag wel heel effectief.” AZ won gisteren voor het eerst sinds 31 augustus (3-0 tegen Excelsior). Van Gaal: „Toch vond ik AZ in al de wedstrijden die we niet hebben gewonnen de betere ploeg. Nu tegen NAC waren we niet beter en wonnen we wel. Ik vind dat mijn ploeg alles gegeven heeft, al kan de uitvoering nog beter. Waar het om gaat is dat we de kansen afmaken. Dat was lang niet goed en lukte vandaag gelukkig wel.”

Trainer Mario Been van NEC toonde zich gisteren „dolgelukkig” met de ruime overwinning (5-1) op FC Groningen. „Dit komt op het juiste moment, we hadden er al enige tijd recht op.” Na het doelpuntloze gelijkspel bij Ajax groeide het zelfvertrouwen in de Nijmeegse selectie. Met de terugkeer van een aantal geblesseerde spelers kreeg Been wat meer wisselmogelijkheden. „We hebben in de tweede helft alles op de aanval gegooid, nadat Svejdik met een tweede gele kaart uit het veld was gestuurd. We hebben heel veel rust en geduld getoond. Dit voelt wel als een weelde, ja.” Collega Ron Jans: „Tot de 2-1 deden we met tien man nog goed mee. Daarna stortte het helemaal in, dit was absoluut onvoldoende. Ik was benieuwd hoe we met de vierde plaats zouden omgaan, nou, dat hebben we gezien. Dit was FC Groningen onwaardig. Dit was een harde les.” Hij vroeg tijdens de rust scheidsrechter Reinold Wiedemeijer zich in NEC-tenue te steken. „De strafschop was er geen, de eerste gele kaart van Svejdik dus ook niet.”

De Graafschap heeft zaterdag in Kerkrade op pijnlijke wijze de aangescherpte regels in het strafschopgebied ondervonden. Roda JC kreeg een penalty toen Stephan Keller Anouar Hadouir even vastpakte. Scheidsrechter Ruud Bossen wees onmiddellijk naar de stip. Marcel Meeuwis schoot raak van elf meter waardoor Roda met 1-0 won.

Ruud van Nistelrooy heeft gisteravond de helpende hand toegestoken bij de winst van koploper Real Madrid op Deportivo la Coruña: 3-1. De Nederlandse spits benutte in de zevende minuut een strafschop. Woensdag miste Van Nistelrooy van dezelfde plek nog in het duel voor de Champions League tegen Olympiakos. Barcelona won dankzij treffers van Thierry Henri en Lionel Messi met 2-0 van Almeria.

In de Bundesliga heeft Borussia Dortmund een einde gemaakt aan een succesvolle serie van Bayern München. De Duitse koploper moest na vijf overwinningen op rij in het Westfalen-stadion genoegen nemen met 0-0. Hamburger SV, zonder de geblesseerde Rafael van der Vaart, liep twee punten op Bayern München in. De ploeg van trainer Huub Stevens versloeg het laag geklasseerde MSV Duisburg met 1-0.

Manchester United is maar een dagje koploper geweest in de Premier League. Arsenal nam gisteren de eerste plaats weer over door een punt te pakken in de topper bij Liverpool (1-1). De Mancunians kwamen ook op 26 punten, maar hadden daar een duel meer voor nodig. De titelverdediger versloeg Middlesbrough op Old Trafford overtuigend met 4-1.

Het ontslag van trainer Martin Jol en de aanstelling van de Spanjaard Juande Ramos hebben Tottenham Hotspur niet kunnen inspireren tot grootse daden. De Londense club verloor gisteren opnieuw, tegen Blackburn Rovers en nog voor eigen publiek ook: 1-2. De Spurs kwamen vlak na rust nog wel op voorsprong. Routinier Robbie Keane benutte een strafschop Na een uur maakte oud-Ajacied Benni McCarthy gelijk. Vlak voor het slotsignaal bedierf Christopher Samba de entree van Ramos helemaal.

De Russische titel komt voor trainer Dick Advocaat met zijn ploeg Zenit St. Petersburg steeds dichterbij. De ploeg van de Haagse coach won met 3-0 bij Spartak Naltsjik. Concurrent Spartak Moskou liet bij Saturn Ramenskoje twee dure punten liggen: 0-0. Daardoor is Zenit twee punten los van de rivaal, met nog twee duels te spelen.

AC Milan kan dit seizoen in de competitie maar niet imponeren. De Italiaanse topclub verloor gisteren opnieuw in het eigen stadion. Dit keer was AS Roma met 1-0 te sterk.