Drie dagen wakker op Atlantische Oceaan

Een gebroken roer en lege accu’s. Solozeiler Koen van Esch zal zich zijn eerste oversteek over de Atlantische Oceaan nog lang heugen.

Bijna zes weken na de start van de Transat 6.50 voor de kust van het Franse La Rochelle doemde het zeilbootje van Van Esch zaterdagavond op aan de finish, onder de Braziliaanse kust. De laatste drie dagen was hij gedwongen wakker te blijven: zijn accu’s waren leeg, zodat hij de stuurautomaat en andere elektronische instrumenten niet meer kon gebruiken.

„Ik ben nog nooit zo moe geweest”, zei Van Esch gisteren telefonisch vanuit Salvador de Bahia. „De laatste dagen waren ongelooflijk zwaar, vooral overdag in de brandende zon. Al die materiaalpech is enorm balen, maar dat is de sport van oceaanracen.”

In de eerste week van de populaire oceaanrace voor mini-jachten (met een lengte van slechts 6,50 meter) had Van Esch al een roer gebroken, zodat hij in Spanje een tussenstop had moeten maken.

Ondanks alle tegenslag eindigde de 40-jarige zeiler uit Sneek als elfde in een veld van 43 serieboten. De Amsterdammer Lucas Schröder kwam zaterdag vlak voor Van Esch aan in Brazilië, als negende. In het algemeen klassement werd Schröder zevende, de beste Nederlandse prestatie ooit in de Transat 6.50, een zeilrace die al dertig jaar oud is.

Maar ook Schröder had de nodige pech gehad. Hij keerde een half uur na de start al terug omdat zijn windinstrumenten niet werkten. In de buurt van de Canarische Eilanden had hij twee keer problemen met een spinnaker, waardoor hij langer dan een etmaal bezig was met de reparatie van een zeil. Kort nadat hij daarmee klaar was brak bij hem een spinnakerboom. „Die heb ik in 20 minuten verwisseld, maar zo ga je hard door je reserves heen. Ik moest ook mentaal weer vertrouwen in mezelf en het materiaal krijgen”, zei Schröder na aankomst in Bahia. Toch had hij genoten van zijn race. „Van mij had het nog een week langer mogen duren.”

De derde Nederlander in de race, Jelmer Bouw, was vanochtend nog onderweg. Hij moest de haven van Recife aandoen voor een reparatie en arriveert mogelijk komende nacht in Bahia.

Meer nieuws en de uitslag op www.transat650.org/en